Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Egyházmegyék

A világmisszió napja felé: az osztrák Pápai Missziós Művek megemlékezik a „világmisszió anyjáról” 

Tiszteletreméltó Isten szolgája Pauline Jaricot-t (1799-1862) ábrázoló festmény kerül az osztrák Pápai Missziós Művek nemzeti igazgatósága üléstermének falára.

Pápai Missziós Művek: „Örülünk az egyház jogi állapota elismerésének” 

Nagyon örülök, hogy elismerték az egyház jogi személyiségét” – mondja Isidore Sola Nombrè atya, a burkina faso-i Pápai Missziós Művek nemzeti igazgatója, miután hatályba lépett a katolikus egyház jogi állapotáról szóló megegyezés a Szentszék és Burkina Faso állam között.

Kalimantan-ban kisszemináriumot nyitottak 

Az indonéziai Borneó szigetén levő Kalimantan tartományban nemrég nyílt meg a „Szent Péter” kisszeminárium, ahol fiatalokat kísérnek emberi és szellemi növekedésük során, akiknek esetleg hivatásuk támad a papságra.

Don Bosco szalézi rendje a misszió alapításának 40 éves jubileumát ünnepli: „Egynek kell lennünk a néppel” 

„Araimiri az a hely, ahol Don Bosco szalézi rendje karizmájának megfelelően az első missziót alapította Melanéziában” – írja P. Ambrose Pereira SDB, a pápua-új-guineai és salamon-szigeteki püspöki konferencia sajtóosztályának vezetője, a szaléziak Araimiri-ben való megtelepedésének 40. évfordulója alkalmából.”

A xaveriánusok megnyitják a jubileumi évet: hála, lelkiismeretvizsgálat és elköteleződés áll a középpontban 

Egy online közvetített istentisztelettel indult július 2-án a Xavéri Szent Ferenc külmissziós intézmény jubileumi éve. A szentmisét P. Fernando García tartományfőnök celebrálta a pármai Guido Maria Conforti rendházban.

A Missziós Gyermekek Társaságának Napja: a gyermekek is lehetnek szentek kis eszközeik által 

„Jézus szereti a gyermekeket, és Hozzá hasonlóan nekik is meg kell osztaniuk ezt a szeretetet társaikkal és családjaikkal” – jelentette ki Dorothy Atuhaire Ssonko, az ugandai Namugongo-beli Mártírok Bazilikája vasárnapi iskolájának tanítója, abból az alkalomból, hogy megünnepelték a Missziós Gyermekek Társasága Napját.

A járvány ideje alatt is folytatódik a Szent Gyermekség Műve és az Ifjúsági Missziós Társulat útja 

„Kubában lassan kezdődött a koronavírus-járvány utáni lazítás. Az egyház számára ez kihívás volt és egyidejűleg egy felhívás, hogy szálljanak szembe ezzel a kihívással és hirdessék az evangélium értékeit” – mondja Yosbel Lazo Cordero, a kubai Pápai Missziós Művek nemzeti igazgatója.

„Az evangélium örömének hirdetése az egyház küldetése a világban” 

„A Szentatya üzenete buzdító, mivel arra hív minket, hogy érezzük az evangélium örömét és adjuk azt tovább. A megváltás hirdetése és a hit ajándéka a Szentlélek ajándékait hozza nekünk, amiben benne van az öröm adománya, ami másfelől a vonzódás gyümölcse: Jézus kinyilatkoztatja magát nekünk, eközben vonz minket, és ezzel közelebb visz minket Isten Országa ígéretének megértéséhez” – így kommentálja Brian Lucas atya, az ausztrál PMM igazgatója az üzenetet, amiben Ferenc pápa Krisztus mennybemenetelének ünnepén a PMM-hez fordult.

 

A Bombay-i érsekség katolikus közösségei segítenek a járvány idején: „A keresztény szeretet tanúságtétele” 

Számtalan karitatív kezdeményezés keretében segítenek a bombay-i érsekség katolikus közösségei a kormány által elrendelt zárlat kezdete óta a szegényeknek, akiknek a helyzete a járvány idején még rosszabbra fordult.

Szent Vér Missziós Nővérek segítenek a nairobi szélén lakó szegény családoknak 

„Egy teljes napon át osztogattuk az élelmiszereket és egyéb segédeszközöket, amiket vásároltunk, hogy segítsük a rászoruló családokat a koronavírus-járvány idején” – mondja Grace Njau nővér, a Szent Vér Missziós Nővérek rehabilitációs központja és általános iskola koordinátora. A szerzetesnővérek tanárokkal és szociális munkásokkal együtt mentek a családokhoz, amelyekkel kapcsolatba léptek Nairobi egyes külvárosaiban élő patronált gyerekekkel kapcsolatban.

A francia Pápai Missziós Művek honlapot hozott létre, hogy ismertté tegye Pauline Jaricot életét, aki feltalálta az „első missziós szociális hálót” 

2020 május 26-án Ferenc pápa engedélyezte annak a dekrétumnak a nyilvánossá tételét, amelyben elismerik a tiszteletreméltó Pauline Jaricot-nak (1799-1862) tulajdonított csodát, megnyitva ezzel az utat a boldoggá avatásához. Ez a francia laikus nő rendkívüli missziós karizmával volt megáldva, amely arra vezette őt, hogy életre hívja az Élő Rózsafüzér mozgalmat és a Hitterjesztés Művét.

„Aki tudja, hagyja itt, aki akarja, vegye el”: a bangkoki katolikus közösség közel áll a legszegényebbekhez, akiket a járvány sújt 

A bangkoki érsekség területén sok plébánia segít a szegényeknek, akiket a járvány erősen sújt szociális és gazdasági téren.