Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Egyházmegyék

„Új bor új tömlőkben”. Az első kínai szerzetesnői kongregáció a Shaanxi tartományban alapításának 100. évfordulóját ünnepli 

Jézus Szent Szívének ferences misszionárius nővérei, amely az első kínai női kongregáció a kontinentális Kína Shaanxi tartományában, szerzetesi intézményük alapításának 100. évfordulóját ünnepelték. Hét püspök, 120 pap, több mint ezer hívő, valamint 9 Kínában dolgozó női kongregáció képviselője vett részt az ünnepélyes szentmisén.

 

Monterrey érseke: a katolikus egyháznak az a feladata, hogy tudatosítsa, hogy a béke útja az Isten útja 

„Mi a szerepünk mint állampolgároknak, hogy béke legyen Mexikóban?” - mondja Rogelio Cabrera López, a mexikói Püspöki Konferencia elnöke, a párbeszédet illetően, amit a katolikus egyház indított el nemzeti szinten, azzal a céllal, hogy véget vessenek az erőszaknak az országban.

Koupor, a remény missziója 

Csád egyik távoli sarkában három szerzetesnővér egyszerű, de értékes tanúságot tesz a kereszténységről

Dario Dozio atya: messzire kell menni ahhoz, hogy misszionáriusok legyünk? 

„Harminc évet töltöttem el Elefántcsontparton misszionáriusként. Az első tizenötöt Bondoukou egyházmegyében, falusi környezetben, ahol nagyon kevés keresztény élt. Még templomom sem volt: egy szobában vagy egy mangófa alatt miséztem. Mikor visszatértem Olaszországba, az egyházat missziós állapotban találtam” – mondja Dario Dozio atya, az Afrikai Missziók Társaságának tagja, aki most Padova szélén a missziós élet házában él.

Indonéz misszionáriusok erősítik a hivatásokat Vietnamban: 10 novícius fogadalomtétele 

Követve a nápolyi Taliano atya nyomdokait, három indonéz rendtársa átköltözött Ho Chi Minh-városba.  Idén augusztusban letette első fogadalmát a helyi szeminaristák egy csoportja. A dél-kelet ázsiai ország termékeny talaja a missziónak.

Banglades: az első PIME-misszionárius Dinajpur egyházmegyéből 

Nagy örömöt okozott Sukhen Dulal Tigga (32) pappá szentelése, aki az oraon törzshöz tartozik. Tudu püspök a következőket mondta: „Ő képviseli egyházmegyénket a világban. Ez egy adomány, amit imával és szeretettel támogatunk.” Az új pap kijelentette: „A misszionáriusok példája és nagynéném mások szolgálatára megélt egyszerű élete az én belső ihletem forrása.”

A katolikus egyház és Mexikó bennszülött népének inkulturációja 

„Majdnem az összes latin-amerikai püspökségen létezik egy bizottság, ami a bennszülött népek támogatását és védelmét biztosítja”.

Antuan atya, egy török püspök az iskenderuni földrengés áldozataiért 

A jezsuita Antuan Ilgit atyát Ferenc pápa nevezte ki segédpüspöknek Anatólia apostoli vikáriusa, Paolo Bizzeti atya mellé.

Rosario nővér, aki Bangladesből Milánóba jött, hogy tanúságot tegyen Krisztusról a fiatalok között 

„A múltban a Pápai Külmissziós Intézet (PIME) olasz nővérei jöttek a mi országunkba misszionáriusként, ma mi megyünk az ő országukba mint misszionáriusok” -  mondja Happy Martha Rosario, a 33 éves szerzetesnővér, a Pápai Külmissziós Intézethez kötődő Szeplőtelen Szűz Misszionáriusai rend tagja, aki készen áll arra, hogy Milánóba menjen a fiatalok között tanúságot tenni hitéről, a bonparai plébánia megbízásából.

Mongólia és a koreai egyház missziós jellege 

Bayanhushuu Ulánbátor szélén levő szegény kerület, ahol roskadozó házikók állnak ún. ger-ek ezrei mellett, ezek hagyományos mongol sátrak: olcsó szálláshelyek azok számára, akik a környező sztyeppékről érkeznek egy kevésbé kemény élet reményében, de a fővárosban nehezen találják meg az egyenjogúsítás lehetőségét.

Damó, az első kambodzsai jezsuita 

2023. augusztus 19-én szentelte pappá Battambangban (Kambodzsa) Phnom Penh apostoli vikáriusa Damó Chuort, aki a történelem első kambodzsai jezsuitája.

6.921 pap, Krisztus apostolai a koreai egyház történetében 

Plébániákon dolgoznak, bemutatják a szentáldozatot Isten népének, foglalkoznak a fiatalokkal, hitoktatást végeznek, illetve az irgalmasság cselekedeteit végzik: ezek a koreai papok, akik történetük 178 éve alatt életüket azzal töltötték, hogy követték Krisztust és hirdették az evangéliumot.