Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Egyházmegyék

Mária kegyhelyek közös világméretű májusi ima-maratonja a járvány megszűnéséért 

Az egész világot behálózó Mária kegyhelyek május hónap minden napján az ősegyház mintájára együtt emelik fel könyörgő szavukat az Istenhez és Szűz Mária közbenjárásával közösen kérik a Gondviselés erejét, hogy szűnjön meg a világjárvány és hogy induljon újra a társadalmi élet és a termelést szolgáló munka. Az Új Evangelizálás Pápai Tanácsa tette közzé a sajtóközleményt, mely ismerteti a májusi ima-maraton célkitűzéseit és kiemelt helyszíneit.

„Nők küldetésben”: nők a frontvonalban az egyház missziójában 

„Ez az ő missziója: a szeretet eszközének kell lennie egy polarizált és gyűlölettel teli világban! A nők elöl járnak ebben a küldetésben”. Ezt a brazil püspöki konferencia egyházak közötti együttműködésért és missziós tevékenységért felelős bizottságának tanácsadója, Sandra Amado nővér jelentette ki, összefoglalva a megszentelt életet élő nők szerepét a misszióban.

Amazóniai esőerdő: fiatal bloggerek foglalkoznak a misszió témájával 

A pandémia idején fiatal bloggerek útnak indítottak a szociális hálókon egy kezdeményezést az Amazonas vidékén levő missziók támogatására.

Ferenc pápa Budapestre látogat 

Az alábbiakban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Sajtószolgálatának közleményét adjuk közre.

A katolikus média célja: „Az evangélium szavahihető tanúinak kell lennünk” 

A nyomtatott média és annak lényeges elemeinek a használata mint az Örömhír terjesztésének lényeges eszközei, olyan híreken és eseményeken keresztül, amelyek az egyházmegyében történnek – ez volt annak a szemináriumnak a témája, melyet a pápua új-guineai és salamon-szigeteki püspöki konferencia rendezett „Remény a Covid-19 idején” címmel.

Helyzetjelentés Encsről 

Az encsi Szent László Katolikus Általános Iskola tanáraitól kaptuk a következő beszámolót.

Reménysugár szeretetotthon 

Az állami fenntartású Reménysugár Otthon Balassagyarmaton, Nógrád megye nagy történelmi múltú szép kisvárosában található. A diósjenei és a berceli otthon közös igazgatása alá tartoznak. ( A három otthonnak egy igazgatója van.)

Jelenleg 83 fő gondozottat látnak el.

Az otthon épülete eredetileg csecsemőotthonnak készült, így jelenlegi funkcióinak az ellátására nehézkesen lehet megfelelővé tenni.

„Sok ember számára az egyház menedéket jelent” 

Dél-Szudán lakóinak az élete nehéz és az emberek sok igazságtalansággal, mindenféle visszaéléssel néznek szembe. Törzsi konfliktusok, kapzsiság és a politikusok korrupciója gyakran robbanékony keverékké állnak össze. Így írja le tapasztalatait Christopher Hartley Sartorius atya, aki misszionáriusként dolgozik Tombura Yambio egyházmegyében.

Járvány idején: „Még jobban az evangelizációnak és a katekizmusnak kell szentelnünk magunkat” 

„Az egyház fő feladatai közé tartozik, hogy a keresztények új generációit segítse hitéletük elindulásában, fejlődésében és hitüknek életükben való megvalósításában. Köszönetet mondunk Önöknek a 2020-as évben tett fáradozásaikért. 2021-ben arra kell készülnünk, hogy ebben a nehéz helyzetben még inkább szenteljük magunkat az evangelizációnak és katekizmusnak”, így ír a paraguayi püspöki konferencia katekizmus koordinálásáért felelős irodája a hitoktatóknak írt üzenetében.

Szent József évében létrejön a „Szent József misszionáriusai” alapítvány 

2020 december 8-án hirdette meg Ferenc pápa a Szeplőtelen Fogantatás ünnepe alkalmából Szent József évét, hogy megünnepeljük Szent József, az egyetemes egyház védőszentjévé nyilvánításának 150. évfordulóját.
Ebből a különleges alkalomból az „Elefántcsontparti Szent József barátai” imacsoport útnak indítja a „Szent József misszionáriusai” elefántcsontparti alapítványt.

Antónia nővér üzenete 

Antónia nővér Nagybereznáról küldött köszönő sorait idézzük.