Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Csökkenő születési arány: a katolikus egyház konkrét kezdeményezéseket és családtámogatást indít elVissza a listához

2024. május 08.

Ebből adódik egy konkrét elköteleződés a nők védelmére, akik gyermeket szeretnének, és a gyermeket nevelő családok védelmére, úgy családi, mint iskolai szinten. A dél-koreai katolikus egyház el akarja terjeszteni az élet tiszteletének kultúráját, mégpedig belülről, oly módon, hogy a kisbabás családoknak azt az érzést adja, hogy szívesen fogadják őket és segítenek nekik szellemi és anyagi támogatással, mint pl. „gyermekmisék” tartásával Uijeongbu-ban: ez olyan szentmise, ami alatt a kisbabák, kisgyerekek a templom egyik részében szabadon szaladgálhatnak és sírásukat nem tekintik zavarónak.
Azon a lehetőségen túl, hogy megkönnyítik fiatal párok számára a vasárnapi misehallgatást, támogatják a gyermeknevelést az alacsony születési arány legyőzéséhez: katolikus közösségekben gyermekgondozási szolgálattal, segítséggel a tandíjhoz, gyermekgondozási hozzájárulással és kedvezményekkel a gyerekes családok számára.
Park Eun-ho atya, a „Graduate School of Life“ dékánja a koreai katolikus egyetemen, hangsúlyozza: „Mivel az alacsony születési arány szorosan összefügg a házasságkötések csökkenő számával, erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy a fiatalok számára közvetítsük a házasság és család jelentőségét. Ez az alapvető irány, amiben az egyháznak kellene dolgoznia”.
Suwon segédpüspöke és a dél-koreai püspöki konferencia bioetikai bizottságának elnöke, John Moon Hee-jong, „Az élet vasárnapjára” írt üzenetében beszélt „a közösség együttes felelősségéről egy gyermek megszületéséért, egy gyermek neveléséért és az öregek ápolásáért”. Moon püspök azt mondta: „A gyermekszülés és -nevelés, valamint öreg emberek ápolása nem fájdalmas és értelmetlen cselekvések. Ezeknek az embereknek az ápolása a családhoz, a gazdasághoz, a társadalomhoz, az egész közösséghez tartozik. Az államnak és az egyháznak ezt az ’örömöt’ meg kell osztania és közös felelősségként kell rá tekinteniük”. A születések számának csökkenéséről a következőket mondta: „Reménytelen az a társadalom, amely nem ismeri el a gyermek drága értékét”.
Végül a püspök arra szólított fel mindenkit, hogy valóságosan segítsék a terméketlenségi problémákkal küszködő párokat, és a törvényhozókat arra hívta fel, hogy olyan törvényeket alkossanak, amik védik és segítik a születendő életet.

(Fides)