Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: 100 éve gyűltek össze először az indonéz püspökökVissza a listához

2024. május 17.

A püspöki konferencia tartott egy rendkívüli ülést, majd ünnepi szentmisét, amelyet Jakarta érseke, Ignatius Suharyo bíboros vezetett, megáldotta és felszentelte az indonéz Püspöki Konferencia (KWI) új épületét Jakarta központjában.
A KWI elnöke, Antonius Bunjamin, a nyugat-jávai Bandungi egyházmegye püspöke, emlékeztetett a 100 fennállásra, és azt mondta, hogy „egy olyan időszakban, amikor a társadalomban bizonytalanság uralkodik, azt várják a katolikus püspöki konferenciától, hogy a jó reménység közössége legyen” Indonéziában. Az apostoli nuncius, Piero Pioppo érsek értékelte a tényt, hogy a püspöki konferencia „együttműködik más szervezetekkel a ’közös út’ szellemében, hogy tovább fejlődjön az egyház és a nemzet”, különösen kiemelve a szinodalitás szellemét.
„Ferenc pápa indonéziai látogatása szeptemberben bizonyosan erősíti majd közösségünk lelkét és hitét” – jelentette ki, és reméli, hogy „egy erős missziós lelkület lángol fel majd, hogy elterjedjen Jézus Örömhíre”.
A vallási ügyek minisztériumának a katolikus közösségekért felelős általános igazgatóságának vezetője, Suparman igazgató, elmondta, a hatóság „anyagi támogatást fog nyújtani az egyházi szervezeteknek, főleg a félreeső és elhanyagolt területeken levőknek, templomok és nevelési intézmények felújításához és újjáépítéséhez”.
A vikariátusok és apostoli prefektúrák, amik a XX. század eleje óta keletkeztek, 1924-ben először találkoztak, hogy meghatározzanak egy közös iránymutatást az egyház életének különböző kérdéseiről és a civil hatóságokkal, akkoriban a holland gyarmatosítókkal való kapcsolatról.
A találkozót a jakartai katedrálisban tartották, ez volt az indonéz szigetcsoporton jelenlévő püspökök első összejövetele, a jakartai apostoli vikárius, A. Van Velsen püspök, Jakarta apostoli vikáriusa vezette.

(Fides)