Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: XVI. Benedek: Zarándokúton vagyok Hazafelé, szeretettel és jósággal körülvéveVissza a listához

2018. február 09.

Massimo Franco szerkesztő nevére címezve kedden délelőtt az Il Corriere della Sera olasz napilap székházában „sürgősséggel személyesen  kézbesítve” felirattal vitték XVI. Benedek levelét a vatikáni Mater Ecclesia monostorból. Az időzítés beszédes: Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt, a 2013. február 11-én tartott konzisztóriumon jelentette be XVI. Benedek pápa, hogy előrehaladott korára és egészségi állapotára való tekintettel lemond péteri szolgálatáról, mert úgy érzi, hogy nem tudja megfelelően ellátni a vele járó kötelezettségeket. XVI. Benedek öt év elteltével az olasz napilaphoz eljutatott levelében így értelmezi a jelenlegi helyzetét.

„Kedves Franco úr, mélyen megérintett újságjuk sok olvasói levele, akik szeretnék tudni, hogyan is telik életemnek ez az utolsó szakasza. Magamról csak annyit tudok elmondani, hogy lassan megcsappannak fizikai erőim, bensőleg zarándokúton vagyok Hazafelé, szeretettel és jósággal körülvéve. Nagy kegyelem számomra az engem körülvevő szeretet utamnak ezen az utolsó szakaszán, mely néha egy kicsit fárasztó. Olyan szeretet és jóság vesz körül, melyet el sem tudtam volna képzelni. Ebben az értelemben olvasóinak a kérdését úgy tekintem, mint ami elkísér egy darabon. Éppen ezért nem is tudok mást tenni, mint hogy köszönetet mondok és mindenkit biztosítok az imádságomról. Szívélyes üdvözlettel, XVI. Benedek.

Massimo Franco újságszerkesztő a nyugalmazott pápa szavait így kommentálta:  

A „fizikai erejének lassú megfogyatkozására” hivatkozás, annak a megvallása, hogy „benső zarándokúton van Hazafelé”, nagy H-val írva, további az „Il Corriere della Sera olvasóinak mondott köszönet” valójában kevés szó, de nagy mélységgel. Az újságíró elismeréssel szól a XVI. Benedek és Ferenc pápa közötti példaszerű kapcsolatról ezen öt év során. Ezt az együttélést semmiféle törvény nem szabályozza, egyszerűen rá van bízva e két teljesen más személyiség karakterére. Korántsem volt biztos, hogy a „két” pápa a Vatikánban meg tudja tartani az ennyire különböző karakterét, anélkül, hogy a másik fölé kerekedne, vagy ami még rosszabb, a megosztottság hírét keltené. Ha ilyen lenne is köztük, az kettejük titka. Lelkierő és alázat jele ez, mely felszabadul, amikor felőle kérdeznek és ő válaszában családias hangot üt meg: „nem tudok mást tenni, mint köszönetet mondani” – zárul Massimo Franco szerkesztő szava, mellyel XVI. Benedeknek az Il Corriere della Sera újsághoz eljuttatott levelét kommentálta.

Forrás: Vatikáni Rádió