Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Vallásközi találkozások és a szegényekhez való közeledés: a karácsony szellemeVissza a listához

2022. december 22.

A karácsonyi szokásokat és jelképeket a misszionáriusok honosították meg itt a XIX. századtól kezdve: házakat és templomokat feldíszíteni, intenzíven részt venni a liturgikus ünnepségeken, karácsonyi énekeket énekelni, jászolt és karácsonyfát készíteni. Az évtizedek múltával az ünnep megülése egyre inkább beágyazódott az itteni kultúrába: vannak helyi hagyományok, mint pl. karácsonyi énekek punjabi és urdu nyelven, hagyományos pakisztáni dallamokkal, helyi hangszerek által kísérve. A falvakban és városokban fiatalok kórusokban énekelnek ilyen énekeket és járják a házakat, ahol megvendégelik őket. Egy másik szokás a plébániai közösségeknél, hogy ételt és más ajándékokat adnak a szegényebb közösségeknek az irgalmasság jegyében, ami felhívja az emberek figyelmét arra, hogy Krisztus közel van: Faisalabadban idén is a helyi Caritas szervez egy ebédet a nélkülöző családok részére; az egyházmegye néhány plébániáján pedig összegyűjtik és megetetik a gyermekeket, akiket megszabadítottak a téglagyárban végzett rabszolgamunkától.
Islamabad-Rawalpindi érseke, mons. Joseph Arshad, megjegyezte: „A türelmetlenség, az erőszak, a szélsőségesség és a gazdasági válság a legnagyobb kihívások közé tartoznak, amikkel pillanatnyilag szembenéz az ország.”
Sarfraz Simon, katolikus pap, hangsúlyozta: „Mivel az iszlám és a kereszténység sok tanításban megegyezik, mindkét vallás követőinek együtt kell működnie a pakisztáni társadalom békés együttéléséért”, bátorította a muzulmánokat, hogy vegyenek részt a keresztény ünnepeken és viszont, a kölcsönös befogadás és szolidaritás szellemében.
Másrészről, emlékeztetett Arshad érsek, „a szegény, kirekesztett emberek, akik gazdasági nehézségekkel küzdenek, különös  figyelmet érdemelnek karácsony alkalmából”, a hívek és az intézmények részéről.
Punjab tartomány keresztény közössége helyesléssel fogadta a tartományi kormányzat lépését, hogy karácsony alkalmából elkülönítenek pénzügyi segélyt a legszegényebb keresztény családoknak, ami megengedi nekik a szükségállapot mérséklését és biztosítja nekik a könnyebb családi megélhetést ebben az időszakban.
A leghátrányosabb helyzetű emberek megsegítése abban is áll, hogy gyermekeiket ingyen taníttathatják. Ezzel a céllal nyílt meg újra a napokban a punjabi Jhang városban a Szent Márton katolikus iskola, amely főleg külföldön élő hívek támogatásából jött létre, és gyermekeket fogad be kulturális, etnikai és vallási megkülönböztetés nélkül.

(Fides)