Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: VI. Váci Egyházmegyei Szent Gyermekség találkozóVissza a listához

2017. május 25.

Hatodik alkalommal tartottuk meg a missziós találkozót Vecsésen.

A Szent Gyermekség Műve Váci Egyházmegyei találkozóját 2017. május 6-án tartottuk meg Vecsésen. Mottója: „Mária, mi Anyánk!” A hagyományok szerint idén is püspöki szentmisével kezdődött a program, Beer Miklós váci megyéspüspök Sebastian atyával együtt az Eucharisztikus világkongresszus eredményes szervezéséért és lebonyolításáért mutatta be.

A püspök atya homíliájában először az édesanyákat köszöntötte, megosztva egy fotóhoz kötődő érzéseit, melyen a pappá szentelési miséjén a háttérben imádkozó édesanyjával látható; majd mesélt Edit néniről, aki még a kommunizmus előtti időben, gyermekkorában, imádkozott a gyermekekért, végül kiemelte mennyire fontos, hogy Magyarország ismét Eucharisztikus Világkongresszusnak ad otthont. A szentmise keretében öt gyermek missziós fogadalmát áldotta meg.

Ebéd után a gyermekek Sebastian atyával kvízjátékot játszottak, mely során Szűz Máriával, misszióval, bibliai személyekkel, Jézus életével és a szentmisével kapcsolatos témákban válaszolhattak érdekes, néha kicsit becsapós kérdésekre.

Amíg a gyermekek játszottak, addig a felnőttek Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész előadását hallgatták, aki Szűz Mária szerepének fontosságára hívta fel a figyelmet: „Legbiztosabb út az Istenhez Márián keresztül vezet. Ő mindannyiunk édesanyja lett Jézus keresztje alatt: ’Íme a te anyád.’ Mária az első élő tabernákulum, aki szíve alatt a méhében hordozta Krisztust.”

Utalt még Bosco Szent János látomására, melyben az egyház viharba került hajóját a kormányos, a pápa Máriához és az Eucharisztiához köti ki. Beszédében kiemelte még Szent Pio atya két látomását, melyekből az egyik 1956-ra vonatkozott, a másik még beteljesülés alatt: “Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük!" Az Eucharisztikus Világkongresszus bizonyosan része ennek a csodának, hisz a világ hitének megújulására, megerősítésére szolgál majd. Záró gondolatként leszögezte: „Mária nélkül a kereszténység kisiklik, Máriával eucharisztikus lesz. Kövessük a ’Mama’ alázatos, szerető szívének üzeneteit, melyeket a fatimai jelenésekben adott: imádkozzuk a rózsafüzért és kövessük szent Fiát, míg el nem jön Szeplőtelen Szívének diadala.”  

B.J.