Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Szerzetesnők Afrikában: „Fontos szerepet játszanak az egyházban”Vissza a listához

2022. július 26.

Agnes Lucy Lando nővér maga is professzor, kommunikáció- és médiatudományt oktat és a Daystar-egyetem etikai bizottságának elnöke, beszélt egy nemrég megrendezett élő online videókonferencián, amelyen az afrikai felszentelt nők vettek részt, hogy megvitassák a nők hagyományos feladatait az egyházban.
A szerzetesnővér hangsúlyozza a szerzetesnők képzésének fontosságát, ha arról van szó, hogy az egyház tevékenységeiben erőteljesebben vehessenek részt: „Afrikában néha félreértések vannak a nővérek képzésével kapcsolatban. Azt mondják: ha elküldjük őket tovább tanulni, el fogják hagyni a közösséget, és más állást fognak keresni maguknak.  Ez abszurdum. Akkor is, ha elhagyják az intézetet, biztosan erősebb nők lettek belőlük, és segítette képesítésüket; talán jobban felkészülnek arra, hogy az Örömhírt oda vigyék, ahol éppen élnek. Az afrikai szerzetesnővérek különböző területeken értékes szerepet játszhatnak, mivel jobban értik a kultúrát, a helyi problémákat és az erőforrásokat. Valamint hozzájárulnak ahhoz, hogy egy olyan egyházat építsenek fel, amelyben a különböző kultúrák a világegyház érdekében vegyülnek össze.”
Agnes Lucy Lando nővér hangsúlyozza: „Azt hiszem, újra kell gondolnunk a kongregációink karizmájának kérdését annak fényében, ami a társadalmainkban történik. Nagy technológiai fejlődés van folyamatban, korszakos változások tanúi vagyunk, időt kell szakítanunk arra, hogy megkülönböztessünk és több párbeszédet folytassunk, hogy megértsük, kik vagyunk és mik az új területek, ahol az elkövetkező években dolgozni fogunk és ahova elvisszük az evangéliumot, hogy az evangelizációnak új formáit találjuk meg. Ez a zsinat kitűnő alkalom erre. Az utóbbi hónapokban Rómában voltam és találkoztam Ferenc pápával a Daystar egyetem egyik vezetőjével együtt, ahol tanítok.  Amikor meglátott bennünket, leszállt a pódiumról, ahol ült, és odajött hozzánk, hogy üdvözöljön bennünket és hogy bátorítson minket. Ez az egyház stílusa: elhagyni a katedrát és az emberekkel találkozni.”

(Fides hÍrügynökség)