Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Sako bíboros javaslatára: ez évtől a karácsony hivatalos ünnepVissza a listához

2020. december 23.

Ez a határozat különleges jelentőséggel bír Ferenc pápa 2021-es tervezett iraki látogatása kapcsán.
Louis Raphael Sako bíboros azonnal nyilvánosságra hozott egy üzenetet, amiben köszönetet mondott az iraki elnöknek, Barham Salih-nak, a parlament elnökének, Muhammad al Halbousi-nak, és az országgyűlés minden tagjának „a keresztény polgártársaik javára tett elhatározásukért”, és kérte Isten áldását és jutalmát mindenki számára.
Október 17-én Sako pátriárka személyesen tette az elnök elé a javaslatot, azzal a kéréssel, hogy a parlamentben terjessze elő a törvényvázlatot, aminek célja az, hogy karácsonyt egész Irakban ismerjék el hivatalos ünnepként. (Az iraki kormány már 2008-ban „egyszeri ünnepnek” nyilvánította karácsonyt, de a következő években nem újították meg ezt hivatalosan és csak Kirkuk tartományban volt érvényben) Ez alkalommal Salih megerősítette elkötelezettségét arra, hogy a Mosulból és a Ninive-síkságról elüldözött keresztények visszatérését minden viszonylatban támogatja.
Tavaly Sako bíboros utasítást adott arra, hogy karácsonyt szerényen és nyilvános összejövetelek nélkül ünnepeljék. Ezzel azon családok felé akarta kimutatni együttérzését, akik az utcai harcok során elvesztették hozzátartozóikat. Ez okból kifolyólag lemondták a hagyományos fogadásokat is, amelyek alkalmával a politikai és vallási hatalmasságok a káld pátriárka székhelyén a pátriárkának és munkatársainak előterjesztik karácsonyi jókívánságaikat.

(Fides hírügynökség)