Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: “Paride Taban életének nagy részét azzal töltötte, hogy tanúságot tett arról, hogy a gyűlölet nem a helyes út”Vissza a listához

2023. november 07.

Elena nővér ismerte Paride Tabant, és röviden így emlékezik meg róla:
„Mons. Taban úgy próbálta élni keresztényhez méltó életét, hogy mindenki szolgálatára állt, főleg a legutolsókéra” – hangsúlyozza Elena nővér. „Különleges példát nyújtott: míg sok kulturális környezetben, beleértve Dél-Szudánt is, és ahogy Ferenc pápa is figyelmeztet, az egyházban olykor karriert keresnek, Paride Taban 65 éves kora körül benyújtotta lemondását mint püspök. Ezt különböző okokból tette és aztán megkapta a Szentszék engedélyét, hogy folytathassa saját álma megvalósítását, mégpedig azt, hogy alapít egy közösséget különböző törzsekből, amelyek gyakran konfliktusban állnak egymással, hogy együtt éljenek, iskolába járjanak és dolgozzanak”.
„A közösséget Kuron village-nek hívják és él és virul ma is. Hiszem, hogy ez Paride Taban jelentős öröksége: elérni azt, hogy atavisztikus konfliktusokban álló embereket egyesíteni, elérni azt, hogy együtt maradjanak, főleg a fiatalok. Paride Taban álma nagyon aktuális a mai világban, amit annyi nehézség és gyűlölködés kínoz” – hangsúlyozza a misszionáriusnővér.
„Paride Taban életének nagy részét azzal töltötte, hogy tanúságot tegyen arról, hogy a gyűlölet nem a helyes út, mindig van egy másik út, ami a testvériességé” – zárja mondandóját Elena nővér.
A Kuron Peace Village Dél-Szudán délkeleti határán van. Paride Taban-nak akkor jött az ötlete, hogy a béke faluját létrehozza, amikor a 90-es években ellátogatott Izraelben Neve Shalom-ba, ahol zsidók és palesztinok békésen élnek együtt. 2000-ben indult meg a falu első magja. A következő években alapította meg a Szentháromság Béke faluját (Holy Trinity Peace Village Kuron).

(Fides)