Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Összeszorult szívű misszionáriusok: fegyveres bandák templomokat és kórházakat támadnak megVissza a listához

2022. december 05.

Ezekről Antonio Menegon, kamilliánus misszionárius beszél, akinek összeszorul a szíve a humanitárius katasztrófa miatt, ami elárasztotta Haitit.
„Akkor is az, ha nem beszél róla semmilyen média – hangsúlyozza. A fegyveres bandák, amik uralkodnak az országban, egyre agresszívabbak és most már mindent ők irányítanak. Az élelmiszerek, az üzemanyag és a gyógyszerek ára megháromszorozódott; az erőszakos fiatalok leromboltak, kiraboltak és felgyújtottak üzemanyagtárolókat és boltokat, templomokat, a Caritas és más nemzetközi humanitárius szervezetek élelmiszertároló helyeit. A kórházak bezárnak, egyik a másik után, mert nincs gázolaj, áram, élelmiszer és gyógyszer.
„A mi kórházunk, a Foyer Saint Camille  Port au Prince-ben - meséli P. Menegon – még aktív, de nem tudjuk, meddig tud ellenállni; többször bejöttek felfegyverzett fiatalok és nem vittek el ugyan semmit, de nagy riadalmat okoztak. Ebben a helyzetben nehéz dolgozni és biztosítani a betegek ellátását.”
A misszionáriusok és a személyzet nem mehet ki a Kórházi Központból árubeszerzésre és haza sem mehetnek, mert megölhetik őket.
„A 100 fogyatékos gyermeken, akik a Foyer Bethléemben vannak és a Foyer Saint Camille-ban levő betegeken kívül nem tudjuk hol elhelyezni a terhes nőket, akik szülni fognak és a születendő gyermekeket.
Gondoskodni kell mindenki szükségletéről, az orvosi és ápolói személyzetről is, több mint 300 ember él a kórház területén és mindenki számára garantálni kell az élelmet, gyógykezelést és gyógyszereket. Mindezek ellenére az év eleje óta felépítettünk iskolákat és házakat a sziget déli részén a 2021-es földrengésben elpusztult házak helyén.”

(Fides)