Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Nehéz teherVissza a listához

2021. január 06.

Asana hajnali ¾ 5 óta fent van. Egész nap a zsúfolt piacon szaladgál, reméli, hátha valakinek szüksége van rá. „Barátaim hoztak el ide a falumból és megígérték nekem, hogy itt találok munkát. Ám néha órákig ülök ez alatt a fa alatt és alszom, mert senki sem hív engem.”

Ő egyike a sok kayayei-nek. Ez a szó azt jelenti: „teherhordó nő”. Fejükön hatalmas bádogtálakkal viszik a piaci pultok közötti tömegen át azt amit rápakolnak. Van olyan nap, hogy 30 kg is nehezedik Asana fejére. Ezek jó napok. Pénzt hoznak. 10 euro naponta csúcskeresetet jelent. Sokszor még 20 centje sincs, hogy egy üveg vizet vegyen magának.

Egy elkötelezett missziós nővér

A 77 éves Angelina Gerharz nővér meglepődött, amikor először ment el Accra piacára, és ott látta a kayayei-ket: „Voltak ott nők gyerekekkel a hátukon, sok fiatal lány és gyermek, mindenki a kaya munka közben. Ez az egyetlen lehetőségük a pénzkeresetre a tanulatlan embereknek.”

Angelina nővér az iskolai lelkigondozásban dolgozik Ghána északi részén levő távoli falvakban, egy iskolát és egy internátust vezet. A piacon dolgozó teherhordó lányok megérintették a lelkét: „Mellőzötten élnek, gyakran megvetik és szidalmazzák őket, ki is zsákmányolják őket. Lenézik ezeket az alacsonyabb sorsú embereket. Az országnak az északi részéből jönnek, ahol nincs munka.”

Megvetve és kizsákmányolva

A teherhordó nőket irgalmatlanul kizsákmányolják és rosszul is fizetik őket. ha

„Sokszor elcsügged az ember” – ismeri el Angelina nővér. Mert nem egyszerű a kayayeiknek segíteni. Nekik pénzt kell keresniük; a nyomás, ami rájuk nehezedik, óriási. A piac közepén Angelina nővér létrehozott egy menedékhelyet. Itt van egészségügyi tanácsadás, valamint segítségnyújtás az iskolalátogatáshoz vagy álláskereséshez.

Mindenekelőtt a fiatalabb lányoknak kell megtanulniuk olvasni, írni és számolni. „Ez egy fontos védelem a kizsákmányolás ellen, ha saját maguk tudnak informálódni és nem kell mindent elhinniük, amit mások mondanak” – mondja Angelina nővér erélyesen.

Angelina nővér egy házról álmodik a teherhordó nők számára, akiket ő „nővéreim”-nek nevez. Azért harcol, hogy találjon egy építkezési helyet, egy ház számára, ahol a lányok lakhatnak, ahol tanulhatnak, orvosi segítséget és biztos helyet kaphatnak gyermekeik számára. „Jót tesz nekik, ha elismerik őket és emberként bánnak velük. Nekem meg új erőt ad a barátságos üdvözlésük és hálás mosolyuk!”

www.lebenjetzt.eu