Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Monterrey érseke: a katolikus egyháznak az a feladata, hogy tudatosítsa, hogy a béke útja az Isten útjaVissza a listához

2023. szeptember 14.

Mons. Cabrera, aki egyben Monterrey érseke, elmagyarázta, hogy találkozások, párbeszédek, fórumok keretében a helyi egyház be akarja vonni az egész közösséget annak megvitatásába, hogy melyik úton érhetik el ezt a célt, és hogyan segíthetik elő a békét.
Mexikóban egyre nő az eltűnt személyek száma és növekszik az erőszak és a bűnözés.
„Lehetetlen, hogy egy országban, ahol nincs igazságszolgáltatás, rend és nyugalom legyen. Ezért fontos a helyi egyház által javasolt találkozó, amelyen laikusok, békeszervezetek tagjai, papok, szerzetesnővérek és püspökök vesznek részt, hogy ezekről a témákról beszéljenek, amik országunkat megsebzik” – mondta a püspöki konferencia elnöke.
Nemrég szervezett a monterrey-i érsekség egy egyházmegyei találkozót,  amelyen a résztvevők kifejthették, hogyan lehetne szerintük elérni a békét.
A főpap rámutatott, hogy ő személyesen azért dolgozik, hogy a társadalmi összefogást erősítse, főleg a munkásnegyedekben, ahol az emberek az erőszak mellett a szegénységtől is szenvednek és kevés lehetőségük van a teljes fejlődésre, főként azok számára, akik a kábítószerkereskedelembe és bűncselekményekbe vannak belekeveredve.
„A mi egyházmegyénkben kb. 10000 fogoly van, férfiak és nők, akiket bátorítanunk, segítenünk és vezetnünk kell a megtérés felé, hogy amikor kiszabadulnak, hűek legyenek a törvényhez és tiszteljék az embereket” – magyarázza mons. Cabrera. „Egy másik feladatunk az ún. ’Nueva Raza’, amelynek során a misszionáriusok fiatalokkal dolgoznak, akik az utcán élnek, vagy bandákba tartoznak, és megpróbálják őket misszionáriusokká tenni, hogy az evangélium üzenetét hirdessék. A katolikus egyháznak az a feladata, hogy meggyőzze a fiatalokat, hogy a béke útja Isten útja”.
Beszéde végén az érsek hangsúlyozta a fiatalokkal való lelkipásztori tevékenység és az oktatás fontosságát.

(Fides)