Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Mongólia és a koreai egyház missziós jellegeVissza a listához

2023. augusztus 29.

Egy kopár domb tetején, ellentétben a körülötte levő pusztulással, látszik egy nagy, modern, vörös téglából álló épület: ez az iskola, amelyet a Chartres-i Szent Pál délkoreai nővérei tartanak fenn, akik már 1996 óta vannak jelen Mongóliában, ahova Ferenc pápa ellátogat augusztus 31-től szeptember 4-ig, hogy találkozzon egy három évtizede született egyházzal, amely 1500 hívőt számlál.
„Két éve nyitottuk meg ezt az intézményt, ma pedig kétszázan járnak ide a negyedből” – meséli az igazgatónő, sr. Clara Lee Nan Young, és megmutatja a kényelmes és gondozott termeket, az informatikai és angol nyelvi laborokat, valamint a könyvtárat. Itt a gimnázium végéig tanulnak a diákok, a mellette levő épületben a kicsik vannak, egy Montessori óvodában.
Dél-Koreából származik a 77 misszionáriusból 23 – papok, szerzetesnők, laikusok. Különböző kongregációkból jöttek: a jezsuitáktól a szaleziánusokig, Teréz anya nővéreiig. Fidei donum pap ma négy van, ők a daejeoni egyházmegyéből jöttek. 25 éve kezdődött ez a barátság, amelyet az akkori püspök, Lazzaro You Heung-sik támogatott, és pártfogolta a döntést, hogy rendszeresen küldjenek ötödéves szeminaristákat egyházmegyéjéből missziós tapasztalatszerzésre Mongóliába.
Köztük volt Thomas Ro Sang-min atya, ma a Santa Sofia templom plébánosa, szintén Bayanhushuu kerületben.
„Minden csütörtökön egy csoport fiatallal együtt elmegyünk élelmiszert osztani szükséget szenvedő családoknak” – meséli a 38 éves pap. A fiatalokkal együtt jár kirándulni, moziba, korcsolyázni, természetesen az imádságon és hitoktatáson kívül.
Veronica Kim Hye Kyung nővér a Szűz Mária kórházat vezeti, amit az apostoli prefektúra nyitott meg az ulánbátori katedrális mellett.
„Ez egy olyan egészségügyi intézmény, amely azoknak létesült, akik nem engedhetik meg maguknak a kezeléseket. Évente kb. tízezer beavatkozást végzünk, önkéntes orvosoknak hála.”
Kim Stephano Seong Hyeon atya, az ulánbátori apostoli prefektúra általános vikáriusa és a Szent Péter és Pál katedrális plébánosa, aki májusban hunyt el 55 évesen, szintén a daejeoni egyházmegyéből jött 2002-ben, és megteremtette a Mennyekbe felvett Szűz Mária plébániát egy egyszerű ger-ből. Az általa patronált szükséget szenvedő fiatalok egyike volt Peter Sanjajav, aki Mongólia második bennszülött papja lett.

„Kim atya szolgálatának tanúságtétele meghatározó volt hivatásom szempontjából” – meséli Peter atya, aki Daejeonba járt szemináriumba. „Egy nap megkérdeztem tőle, ő és misszionárius társai miért áldozták életüket egy nehéz és kemény életre Mongóliában. Ő egyszerűen rámutatott a keresztre. És számomra új élet kezdődött”.

(asianews.it)