Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Missziós vasárnap: a kínai katolikus közösségek megemlékeznek a misszionáriusokról, akik életüket adták az evangélium hirdetéséértVissza a listához

2023. október 26.

Idén, szerencsés egybeesés folytán a missziós vasárnap egy napon volt Szent II. János Pál pápa liturgikus ünnepével, és közel volt az idősek hagyományos kínai ünnepe is, aminek dátuma a holdnaptár alapján évről-évre változik, és ami idén október 23-ra esett.
A katolikus közösségek mindig a legközelebbi vasárnapot választják ennek az ünnepnek a megülésére, hogy kifejezzék hálájukat az idősek felé, akik a családi, közösségi és társadalmi élethez nagyban hozzájárultak.
A szentmisék, imaórák és az irgalmasság cselekedetei mind arra szolgáltak, hogy kifejezzék figyelmességüket az idősek iránt.
A Jiujiang-i plébánia közössége nagylelkű adományokat is gyűjtött a missziók részére. „Soha nem felejthetjük el a misszionáriusok szellemét” – mondta Pang Rui plébános -, „főleg az idős misszionáriusokét, az előző generációkét. Meg kell tanulnunk tőlük, hogyan tegyünk tanúságot szavakkal és tettekkel”. A hívek imádkoztak a világ békéjéért is. Ezenkívül a plébánia szervezett foglalkozásokat az időseknek, hogy köszönetmondásokkal és áldásokkal tiszteljék meg őket. A szentmise után a papok kiszolgáltatták a jelenlévő időseknek a betegek szentségét.
Sok pap meglátogatta az időseket az öregek otthonaiban, kiszolgáltatták nekik az Oltáriszentséget és a betegek szentségét.
Az idősek ünnepét, melyet a Chongyang („kettős kilences”) ünnepének is neveznek, a holdnaptár 9. hónapjának 9. napján tartják.
A katolikus közösség őrzi ezt a hagyományt, ezenkívül előtérbe állítja és ünnepli a Szentírás fényében:

„Az igaznak apja hangosan ujjong majd, a bölcsnek örül a nemzője. Legyen az apádnak öröme benned, és ujjongjon, aki a világra szült!” (Péld 23, 24-25)

 

(Fides)