Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Megöltek egy plébánost KamerunbanVissza a listához

2018. július 27.

Egy újabb pap vesztette életét a közép-afrikai országban. Alexander Sob Nougi atya, Buea település egyik plébánosa az egyházmegye katolikus nevelésért felelős titkára volt. A gyilkosság július 20-án történt a Buea és Muyuka települések közötti útszakaszon. A Cameroun Web online napilap szerkesztőségéhez eljuttatott információk szerint a gyilkos személyazonossága egyelőre ismeretlen, de szemtanúk szerint a papot véletlen találta el egy eltévedt golyó a hadsereg egyik katonájának fegyveréből egy összecsapás során az anglofón szeparatistákkal.

Egy héten belül a második megölt pap

Más hírforrások azonban azt állítják, hogy a katonák tudatosan vették célba a papot, miközben keresett valamit a leparkolt autójában, amikor rokonlátogatásra indult Muyukába. Egy héten belül a kameruni hadsereg második pap áldozata lett Alexander atya. Július 14-én egy Ghánából származó accrai lelkipásztort öltek meg Batibo városában, az ország észak-nyugati részében.

A politikai helyzet

Kamerun 1961 óta független állam, déli részén két angol nyelvű tartomány kivételével az ország francia nyelvű. Az angol nyelvű régiók lakosai diszkriminációra panaszkodnak, a tüntetések, demonstrációk komoly belpolitikai válságot okoznak az országnak. Az anglofon-frankofon ellentét utcai zavargásokkal, halálos áldozatokkal járó összecsapásokkal járt. A biztonsági erők tűzszünetet, kijárási tilalmat vezettek be, ugyanakkor a 2018-ban esedékes választások közeledtével a válság tovább mélyülhet. Az etnikai, nyelvi motivációjú konfliktus az ország északnyugati és délnyugati megyéiben gyakorlatilag állandósult, bár a kormányerők uralják a helyzetet. Az ország északi régiójában a Boko Haram terrorszervezet aktivitása miatt jelentős a terrorveszély. Az anglofon területek elszakadásáért küzdő lázadók és a rendfenntartó erők, illetve a katonaság közötti konfliktus is súlyosbodik. A szakadár terület, Ambazonia, magát függetlennek kiáltotta ki, saját útlevelet bocsátott ki, pénzt nyomtatott, önálló zászlója, himnusza, saját rádió és TV adója van.

Forrás: Vatikáni Rádió