Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Közzétették a keresztényüldözésről rendezett budapesti konferencia nyilatkozatátVissza a listához

2017. november 14.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkársága közzétette az október 11. és 13. között a keresztényüldözésről Budapesten rendezett nemzetközi konferencián elfogadott nyilatkozatot.

A dokumentumot, amelyet a tanácskozás harminckét országból érkezett résztvevői írtak alá, a helyettes államtitkárság november 2-án juttatta el az MTI-hez.

A „Budapesti nyilatkozat” szerint a nemzetközi konferencia résztvevői kifejezik legmélyebb szolidaritásukat azon keresztényekkel és más vallási kisebbségekkel, akiket a világ bármely részén üldöznek. A közlemény szerint üdvözlik és támogatják a kormányzati szervek, egyházi és civil szervezetek minden olyan tevékenységét, amelynek célja, hogy felszólaljanak a világ üldözött vallási kisebbségeinek érdekében, különös tekintettel a keresztényekre.

A résztvevők „elismerik Magyarország kormányának erőfeszítéseit az üldözött keresztények és más vallási kisebbségek megsegítésében, valamint a más kormányok által tett hasonló intézkedéseket”. Elítélnek minden olyan intézkedést, amelynek célja, hogy megtagadja vagy korlátozza az alapvető emberi jogok gyakorlását, különös tekintettel a vallásszabadság megsértésére – írták.

Felhívják a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy legyen szószólója az üldözött vallási kisebbségeknek, álljon ki értük, és vegyen igénybe minden lehetséges jogszerű eszközt az olyan csoportokkal szemben, amelyek atrocitásokat követnek el a keresztények és más vallási kisebbségek ellen.

Hangsúlyozzák, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vagy bármilyen más hasonló terrorszervezet és milícia által elkövetett barbár cselekmények népirtásnak, az emberiség elleni bűncselekménynek és háborús bűnnek minősülnek, ezért a világ országainak feladata, hogy véget vessenek az ilyen bűncselekményeknek, és állítsák bíróság elé a felelőseiket. Támogatják a különleges megbízott szerepét a vallás és a meggyőződés szabadságának megerősítésében az Európai Unión kívüli térségekben.

Felszólítják a világ politikai döntéshozóit és a közvélemény formálóit arra, hogy törekedjenek a vallás szabad gyakorlásának elősegítésére a válságövezetekben, ahol a keresztényeket és más vallási kisebbségeket üldözik, és így garantálják a nemzetközi békét és biztonságot, különös tekintettel a Közel-Keletre, Afrikára és Ázsia különböző régióira.

A világ kormányaitól és a nemzetközi szervezetektől azt kérik, keressenek hosszú távú megoldásokat a keresztények és más vallási közösségek üldözésének megszüntetéséért, továbbá biztosítsák az összes emberi jog gyakorlását, beleértve a vallás szabad gyakorlásának jogát az emberi jogok egyetemes nyilatkozata 18. cikkének megfelelően.

Felszólítanak az iskolák és más infrastruktúrák sürgős újjáépítésére, így lehetővé téve a keresztényeknek és más üldözött vallási kisebbségeknek, hogy őseik földjén maradjanak vagy oda visszatérjenek.

Felszólítanak olyan politikai, gazdasági és biztonsági megoldások támogatására, amelyek lehetővé teszik, hogy a keresztények és más vallási kisebbségekhez tartozó menekültek visszatérjenek a saját hazájukba.

Sürgetik a világ kormányai és a nemzetközi intézmények együttes fellépését a keresztények és egyéb vallási kisebbségek elleni atrocitások megszüntetésére és arra, hogy ezen célnak megfelelően tegyenek azonnali gyakorlati intézkedéseket – olvasható a nyilatkozatban.

Forrás és fotó: MTI