Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Kalimantan-ban kisszemináriumot nyitottakVissza a listához

2020. szeptember 10.

Különféle nehézségek legyőzése után végre felszentelhette Petrus Boddeng Timang, Banjarmasin püspöke a kisszemináriumot, amelyet átmenetileg az egyházmegye egyik épületében helyeztek el, ahol most már hét szeminarista tanul.
Banjarmasin egyházmegye felöleli az egész Dél-Kalimantan tartományt, a 4 millió lakosból 15400 katolikus.
„24 év után végre van egy kisszemináriumunk” – mondja Santosa plébános. A kisszemináriumot Szent Péter apostolról nevezték el, „mert Péter egy jó példa Krisztus követésének útjához” – jegyzi meg.
Joseph Kristanto Suratman plébános, az indonéz katolikus püspöki konferencia szemináriumokért felelős bizottságának tagja közölte: a 37 indonéz egyházmegyében összesen van 40 kisszeminárium, 13 szeminárium a szellemi képzéshez és 14 nagyszeminárium.
A papi képzés érvényes rendszere szerint a fiatalok a kisszemináriumban 3-4 évet tanulnak, ami a középiskolának felel meg. ezután egy évet az egyházmegye szellemi szemináriumában töltenek, hogy döntést hozzanak a papi hivatás mellett, vagy egy évet töltenek a noviciátusban azok, akik akik egy szerzetesrend tagjai akarnak lenni. A következő lépés a nagyszeminárium, amikor a szeminaristák 7 évig folytatnak filozófiai-teológiai tanulmányokat. Ezután jön az egy év diakonátus, végül a papszentelés.

(Fides hírügynökség)