Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Indonéz misszionáriusok erősítik a hivatásokat Vietnamban: 10 novícius fogadalomtételeVissza a listához

2023. szeptember 06.

Rosario Taliano atya, az Isteni Hivatások Társasága tagja, a következőket mondja Vietnamról: ez missziós föld, egy termékeny valóság új hivatások és az evangélium hirdetése szempontjából.
Abból az első missziós magból ezekben a napokban nőttek ki az első gyümölcsök. Különösen augusztus 19-én, amikor 10 fiatal vietnami letette első fogadalmát Ho Chi Minh-városban egy szertartás keretében, amelyen részt vett mintegy tíz szerzetes és hívek százai Vietnam déli részéből. Jelen volt az Isteni Hivatások Társaságának általános elöljárója, a brazil Antonio Rafael Do Nascimento atya, valamint Salvatore Musella atya, a képzés felelőse.
„Kezdetben a vietnami képzési központunk öt helyi fiatalt vett fel, akik hozzánk akartak csatlakozni” – meséli Lesak atya. Az első küldött (Taliano atya) megérkezésétől fogva „mind több és több vietnami fiatal fejezte ki vágyát, hogy csatlakozni akar közösségünkhöz”.
Vietnamban 27 egyházmegye van, és az indonéz papok szerint Saigonban a szerzetesi hivatás mindig elegendő volt.
„Erősen reméljük – mondja Lesak atya -, hogy mind több fiatal csatlakozik” a misszióhoz, ami a múltban gyakran diszkrécióval járt, hogy ne ütközzön a központi és a helyi hatalommal, de ma szabadabban lehet hangoztatni. Két vietnami szeminarista a Jézus Szent Szívének papjai kongregációból (más néven dehoniak) ma teológiát tanul a yogyakartai Sanata Dharma egyetemen.
Ők megerősítik, hogy hazájukban sok katolikus fiatal lelkesedik a megszentelt élet iránt. Indonéziai élményeikkel kapcsolatban elmondják, hogy ”a legnagyobb kihívást a nyelv jelenti, de a Yogyakartában eltöltött két év után már tudnak beszélni és írni indonéz nyelven”.

 

asianews.it