Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Indiának új szentje lesz: Maria Teresa Chiramel Mankidiyan nővérVissza a listához

2019. március 12.

Az indiai egyháznak hamarosan új szentje lesz: boldog Maria Teresa Chiramel Mankidiyan, aki megalapította a Szent Család nővéreinek kongregációját. Róla mondta mons. James Pazhayattil, Irinjalakuda püspöke: „Kalkuttai Teréz anyára hasonlít. Azonkívül, hogy ugyanaz volt a nevük, közös bennük az, hogy alapítottak egy szerzetesi kongregációt – egyikük a Szeretet Misszionáriusait, másikuk a Szent Család nővéreit -, és kitűntek a hátrányos helyzetű emberek (szegények, betegek, kitaszítottak, haldoklók) szolgálatában.”

Puthenchira (Kerala)-ban született 1876-ban és Kuzhikkattussery (Kerala)-ben halt meg 1926-ban. Ferenc pápa idén februárban fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyének Kongregációja prefektusát, és felhatalmazta a dikasztériumot a dekrétum kihirdetésére, amely elismeri az indiai nővérnek tulajdonított csodát, megnyitva ezzel az utat szentté avatásához.

A szerzetesnővér misztikus volt. Teljes napokat töltött meditációval és imádsággal, vagy a templom oltárának tisztításával és díszítésével. „De mindenekelőtt, úgy mint Kalkuttai Teréz anya, ő is feláldozta életét mások iránt, a szegények szegényei iránt mutatott különleges szeretetével. Ily módon átültették a gyakorlatba a hősies fokon gyakorolt irgalmasság erényét” – mondja mons. Pazhayattil.

Maria Teresa Chiramel Mankidiyan nővér lesz az ötödik indiai szent. Egész életében titkolta stigmáit, mert nem akarta felhívni magára a figyelmet. Egész létét gyötörték a démonok, és ő felajánlotta szenvedéseit a világ bűneinek megbocsátásáért. Egyszerű bűnbánattal élte életét, látogatta a különböző társadalmi rétegekhez tartozó betegeket és szegényeket.  

(asianews.it)