Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Ifjúsági Misszió eseményei a 2016-2017-es tanévbenVissza a listához

2017. május 25.

Egy év szünet után 2016. november 25. és 27. között ismét közösségi hétvégét tartott a Szent Péter Apostol Műve, azaz az Ifjúsági Missziós Társulat a budapesti Rózsafüzér Királynéja templomban. 

A hétvégét Sebastian atya által vezetett elmélkedéssel kezdtük, mely jelenünkről és a felelős kereszténység jegyében elképzelt jövőnkről szólt. Az este kötetlenebb részében beszélgettünk arról, hogy ki milyen érzésekkel, gondolatokkal és reményekkel érkezett.

A közösség jelene és jövője szempontjából nagyon fontos mondatok kerültek megfogalmazásra: „Egyfajta ’most vagy soha’ érzéssel érkeztünk erre az alkalomra. Már unjuk, hogy körbe ülve mindig csak nyomasztó hangulatban beszélünk az IMT sorsáról. Halvány a motiváció, itt vagyunk, mert szeretnénk a misszióba tartozni, de mivel nem nagyon történt semmi az elmúlt időszakban, van bennünk némi fenntartás. Szeretnénk egy jó közösséget alkotni!”

Szombat reggel szentmisével, majd beszélgetéssel folytattuk az esti témát. Sebastian atya beszélt a jövőt és a komoly döntéseket megelőző érzések, gondolatmenetek fontosságáról és a mielőbbi tudatos felelősségvállalásról. Délután már Sebastian atya nélkül, de az ő gondolataival töltekezve folytattuk a közösséget érintő jövőtervező beszélgetéseket. Készítettünk egy tervet a közösség működését érintően, megfogalmaztuk a lelkiségünk alapjait, az egyéni és közös igényeinket, elvárásainkat, felsoroltuk a vállalt áldozatainkat és kitűztük a céljainkat is:

-        tanúságtételek országszerte: amerre járunk, szolgálunk a helyi plébánia szentmiséjén, rendezvényén,

táborszervezés: szegény sorsú gyermekeknek szervezünk, vezetünk tábort (Kárpátalján, Erdélyben, Délvidéken),
tábor, kirándulás, zarándoklat: saját tábort, közös kirándulásokat, zarándoklatokat szervezünk (Balaton körül biciklitúra, tiszai kenutúra, éjszakai túra, gyalogos, buszos, vonatos zarándoklatok),
rendezvényeken való részvétel: nagyobb országos és nemzetközi ifjúsági rendezvényeken való közös részvétel (Nagymaros, Egerszalók, Görög-országi zarándoklat, Taizei találkozó, ifjúsági világtalálkozók stb.).

A délután második felében egyénileg elvonulva elképzeltük, hogy öt év múlva, visszatekintve, mire is lennénk büszkék. Körben ülve, zenés kíséret mellett osztottuk meg egymással azokat az képeket, érzéseket, amelyekért attól a pillanattól fogva együtt kezdünk el cselekedni. A képzelet elhozta számunkra a megvalósulás élményét:

lelkileg is példát mutatunk, lelkiséget, mozgalmat, követendő példát jelentünk a világegyháznak,
több turnusban tartjuk a Szent Gyermekség és IMT táborokat, mert olyan sokan vannak,
távoli fejlődő országban személyesen is segítünk, nem csak pénzt küldve,
kapcsolatok nemzetközi szervezetekkel, missziós tanulmányi utak, csereprogramok.

A nap hátralevő részében a személyes találkozásoké és a vidám éneklésé lett a főszerep. Vacsora után Nagy Károly plébános atya nézett be hozzánk egy bemutatkozás erejéig, melyből vidám hangulatú beszélgetés lett, majd késő estig tartó szentgyónás. A vasárnapi szentmisére az előző nap megfogalmazott missziós küldetéssel készültünk. Vállaltunk olvasási, felajánlási és könyörgési szolgálatot, valamint Magyar Zsófi és Fekete Kristóf tett tanúságot a misszióban megélt istenélményeiről.

A szentmise után körbe ültünk megbeszélni, hogy ki milyen érzésekkel, gondolatokkal tér haza. Megállapítottuk, hogy végre kézzelfogható jelei vannak, hogy nem csak beszélünk az IMT sorsáról, hanem valami elkezdődött. Jó érzéssel megyünk haza, feltöltődtünk lelkileg is, van bennünk egy pozitív közösségi élmény, hogy jó együtt, és már nagyon várjuk a következő találkozót.

A folytatásra 2017. március 10-12-ig került sor, amikor is nagyböjti lelkigyakorlatra gyűltünk össze ismét a Rózsafüzér Királynéja Templom plébániáján. A találkozót ezúttal Dancsák Viktor hitoktatóval közösen szerveztük és tartottuk meg Sebastian atya távollétében, aki a szombat esti programon már velünk tudott tartani. A lelkigyakorlat témája az önismeretre és a kiengesztelődésre összpontosított. Péntek este jó hangulatban egy bemutatkozós feladat - Az én ingem - keretében egy inget kiszínezve és a fontosabb jellemzőinkkel ellátva beszéltünk magunkról. A rövid bemutatkozó után kérdések sorozatát tettük fel egymásnak, melyekkel fokozódott a vidámság és mélyült a barátság is.  

Szombaton mélyebb lelki vizekre eveztünk, a reggelt az Istennel való kiengesztelődés gondolatával kezdtük, majd magunkba tekintve megkerestük a jó és rossz tulajdonságainkat, a kiscsoportos beszélgetések pedig arról szóltak, hogyan tudunk változni, vagy a jó dolgokban tovább fejlődni. Délután a Ferences Mária Misszionárius Nővérek templomába látogattunk el, ahol Erzsébet nővér mesélt a templom és a rend történetéről, majd Gosia nővér vezetésével folyattuk lelki feltöltődésünket. A böjt és a kísértések témakörének feldolgozása után egy zenés körtánc keretében a gyökerüknél vágtuk el magunkat a bűnöktől. Már besötétedett, amikor a templomban Keresztutat jártunk, végül Sebastian atya mondott szentmisét. Vacsora után tortával és egy átköltött dallal ünnepeltük meg születésnapját.

A vasárnapi szentmisén ismét szolgálatunkkal tettünk tanúságot a missziós küldetésünkről. Nagy Károly atya örömmel foglalta bele közösségünket a prédikációjába, mely a lemondásról és a közösségi szolgálatról szólt. Lelkigyakorlatunkat közös ebéddel, jó élményekkel, mélyebb baráti kötelékekkel zártuk. Egyik társunk - Kovács Mátyás Fótról - így emlékszik vissza: „Ez a hétvége felejthetetlen volt számomra. Lehetőségem volt feltöltődni lelkileg és fizikailag egyaránt, és sikerült megnyugvást találni a Mindenhatóban. A hétvége fő témája lényegében a nagyböjtre való felkészülés volt. Ezt segítették a közös programok, beszélgetések és kiscsoportos foglalkozások. Ennek köszönhetően még jobban összekovácsolódott az IMT - ez külön élmény volt számomra. Elmondhatom, ez egy olyan közösség, akikkel mindig várom a találkozást, hogy együtt dicsérjük az Urat, és tegyünk a misszióért.”