Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Hogy ünneplik Afrika országaiban a karácsonyt?Vissza a listához

2021. december 21.

 

Etiópia:

Etiópiában a legtöbb ember csak január 7-én ünnepli a karácsonyt. Ők ui. a Julián naptárhoz igazodnak, nem a Gergely naptárhoz, mint mi. Az etióp ünnepnapok a hagyományos Ganna-val kezdődnek, ez egy böjti nap, ezt istentiszteletek követik és egy ünnepi étkezés, amely során egytálételt, zöldséget és injera-t (kovászos pitakenyér) esznek. A barátok és családok nem azért gyűlnek össze, hogy megajándékozzák egymást. Inkább játszanak, sportolnak és élvezik az ünnepnapot, mielőtt újra munkához fognak.

Ghána:

A karácsony Ghánában a jól megérdemelt szünetet jelenti a kakaószüret után és már december 1-jén kezdődik. A családok kidíszítik a házaikat és a lakónegyedüket lampionokkal, gyertyákkal és csillogó díszekkel. Egy fát (mangó, guave vagy kesu) is feldíszítenek a piactéren. A legtöbb ghánai számára ez csak a kezdet: karácsony napján érik el az ünnepségek a csúcspontjukat: először van egy ünnepi étkezés a családdal – rendszerint kecskehússal, zöldséggel és szósszal -, végül istentisztelet van az egész szomszédsággal együtt, utána színes ünnepi körmenet.

Libéria:

Még hogy Télapó! Libériában ehelyett az öreg Bayka bácsit látják, aki a tartomány „ördöge”. Ahelyett, hogy ajándékokat hozna, karácsony napján az utcákon szaladgál, hogy ajándékokat kapjon! És ahelyett, hogy „Boldog karácsonyt” kívánnának az emberek, azt halljuk: „az én karácsonyom neked”. Ez olyasmit jelent, hogy „kérlek, adj nekem valami szépet karácsonyra”.

Nigéria:

Nigériában is megünneplik a karácsonyt. Karácsonykor ott is összegyűlnek a családok, hogy együtt töltsék el karácsony napját. Nem ritkán muzulmán rokonok is részt vesznek az ünnepen. Egy tipikus karácsonyi étel Nigériában az erős zöldségegytál, az „Iyan”. Fenyőfa helyett a házakat pálmaágakkal díszítik. Ezek mindenkinek, aki belép a házba, vagy kilép onnan, szerencsét hoznak az új évre.

Nyugat-Afrika

Nyugat-Afrika más tartományainak izgalmas hagyományai vannak. Sierra Leone-ban és Gambia sok részén pl. az emberek maszkos partikat tartanak és elviszik az ünnepségeket az egész faluba vagy a városba. Így nem csak a gyülekezet részesedik karácsony szellemében. Mivel ez ugyanannyira szociális ünnep, mint vallási, a karácsony összehozza a barátokat és családokat, hogy együtt egyenek, játsszanak és megajándékozzák egymást.

 

https://www.gemeinsam-fuer-afrika.de/