Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Fülöp-szigetek: állami ünnep lett december 8-a, Szeplőtelen Fogantatás napjaVissza a listához

2018. január 03.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államelnök aláírta a törvényt, mely szerint a 85 millió katolikus hívőt számláló országban december 8-a, Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának napja állami ünnep lett, a helyi katolikusok leírhatatlanul nagy örömére. A rendelet értelmében az új állami ünnepnapon zárva tartanak az iskolák és a közintézmények.

Jogos elismerése a Szűzanyának, aki Fülöp-szigetek patrónája

A szigetország parlamentje múlt év május 2-án hagyta jóvá az indítványt, míg a felsőházi szenátus december 11-én mondott igent az új ünnepre. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államelnök december végén látta el kézjegyével a törvényt, mely a hivatalos közlönyben való megjelenése után 15 nappal később lép érvénybe – adta  hírül az AsiaNews katolikus hírügynökség. Ramon F. Santiago, a „Házaspárok Krisztusért” civil katolikus mozgalom vezetője az újságnak nyilatkozva kijelentette: „Az elnöki rendelkezés jogos elismerése a Szűzanyának, aki Fülöp-szigetek patrónája”.

Mi így fejezzük ki hálánkat és tiszteletünket Szűz Mária iránt

Bambi Suguitan Lozano, a manilai érsekség Szent Rókus plébániájának világi vezetője, egyike a népi kezdeményezés szorgalmazóinak, így nyilatkozott: „Boldog vagyok, hogy az államelnök figyelembe vette a ország lakóinak a szeretetét a Boldogságos Szűz Mária iránt”. Slym Villegas, közismert ortopéd szakorvos kijelentette: „Ezt a döntést már sokkal korábban meg kellett volna hozni. Ha megünnepeljük a Halottak napját és a Hősök napját mint nemzeti ünnepet, akkor hasonlóképpen kellett volna eljárni a Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása esetében is. Teljesen jogos, hogy ez a nap most nemzeti ünnep lett. Ez ugyanis az a mód, ahogyan mi kifejezzük hálánkat és tiszteletünket Szűz Mária iránt”.

Nagyon eleven és mélyen a szívből fakadó a Szűzanya iránti szeretet

A Fülöp-szigeteken Ferenc pápa két évvel ezelőtt, 2015 január közepén tett emlékezetes látogatást, amire ő is nagyon szívesen emlékszik, főként a manilai nagy szentmisére, amelyen az óriási vihar ellenére 7-8 millió hívő vett részt. Akkor az ország lakossága 98 millió lelket számlált, ami mára 103 millió lakost jelent. Az országban a katolikusok a népesség 82 százalékát alkotják, számuk mintegy 85 millió. Nagyon eleven és mélyen a szívből fakadó a Szűzanya iránti szeretet. Ennek jegyében a mostani törvényt megelőzően, a tanítás és a munka félbeszakításával, gyakorlatilag az egész ország részt vett az ünnepi szentmisén és Mária köszöntőkön.

Az ország „máriás-lelke” a Madhu-i Miasszonyunk kegytemplom, még buddhisták is imádkoznak ott

A manilai székesegyházat alapításakor, 1581-ben a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása tiszteletére emelték, eredetileg bambusz-rudakból és pálmalevelekből állt, és bár nyolcszor is átépítették, míg végül elnyerte a mai nagyságát, de a templom titulusa ugyanaz maradt. Ez az első Fülöp-szigeteki templom, amit a lateráni Szent János székesegyház szerepéhez hasonlóan a következő felirat díszit: „Fülöp-szigetek minden templomának anyja”. Az ország „máriás-lelke” azonban a Madhu-i Miasszonyunk kegytemplom, mely hűségesen emlékezik annak a 600 bennszülött katolikus kereszténynek a vértanúságára, akiket ott öltek meg a hitük miatt 1544-ben. Két éve Ferenc pápa is felkereste a Madhu-i Miasszonyunk kegytemplomot, melynek olyan erős a lelki kisugárzása, hogy még buddhista szerzetesek is eljárnak oda imádkozni.

Forrás: Vatikáni Rádió