Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Evangelizáció és párbeszéd az ország északi részén élő buddhistákkalVissza a listához

2021. június 22.

„Fontos folytatni a párbeszédet Thaiföldön a katolikusok és buddhisták között” – mondja Mons. Anthony Weradet Chaiseri, a Thaiföld észak-keleti részén levő Thare és Nonseng érseke.
A katolikusok és buddhisták közötti vallásközi párbeszéd szerves része a thaiföldi katolikus egyház lelkipásztori programjának, amely egy buddhizmus által uralt kulturális és vallási környezetbe van ágyazva. Ebben az értelemben találkozott Chaiseri érsek Sutham Suthammo-val, a nong phai-beli Kesetsrikhun kolostorának buddhista abbéjával.
„Az egyház szeretné segíteni és erősíteni a kapcsolatokat a helyi buddhista közösség képviselőivel” – mondta Mons. Chaiseri. „Egy szorosabb együttműködés a buddhista közösséggel segíthet nekünk abban, hogy együtt dolgozzunk a közjóért, a békéért, harmóniáért és a fejlődésért” – tette hozzá.
„Nincsenek feszültségek a katolikus és buddhista közösségek között az országban, mert a thaiföldi társadalom nyitott és toleráns, de el kell mélyíteni az együttműködést a két hitközösség között” – hangsúlyozta.
Suthammo, buddhista szerzetes, kijelentette, hogy „a buddhista közösség végre akar hajtani közös fejlesztési projekteket, amelyekkel segíthetnek a Covid-19-járvány miatt szükséget szenvedőkön”, más hitközösségekkel együttműködve.
„Örülünk a kölcsönös megértést célzó további közös fáradozásoknak, és annak, hogy véghez vihetünk további projekteket, amelyekkel segíthetünk az embereknek ezekben a nehéz időkben” – tette hozzá.
Thaiföld a második legnagyobb buddhista ország a földön Kína után. A katolikus misszió Thaiföldön 350 évvel ezelőtt indult, egy nagy többségben buddhista országban. A 69,5 millió lakosból majdnem 95% buddhista. A katolikusok a népességnek kevesebb mint 1%-át teszik ki.

(Fides hírügynökség)