Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Erdő Péter bíboros bemutatta Rómában az Eucharisztikus Kongresszus előkészületeitVissza a listához

2018. november 08.

"Minden forrásom belőled fakad" (Zsolt 87,7)

2020. szeptember 13-20. között rendezik meg Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongressszust. Ennek egyik jelentős előkészítő lépése a most folyó tanácskozás, amelyet az Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága tart Rómában. Ezen a világ összes püspöki kara képviselteti magát, akiknek Erdő Péter bíboros és Fábry Kornél, a NEK főtitkára november 9-én bemutatják a budapesti nemzetközi kongresszus teológiai dokumentumát. Beszámolnak az előkészületekről és a végzett munkáról, valamint a következő lépésekről. Kiváló alkalom a konferencia a véleménycserére a világ különböző pontjairól érkezett küldöttekkel, arra, hogy jobban motiválják a püspöki karokat a részvételre, konkrét kérdéseikre konkrét válaszokat adjanak. Lehetőség nyílik a jelentkezések, a szállás, a programok lefoglalásának, esetleg különleges programok ajánlásának megtételére is. A megbeszélések lezárásaként szombaton, Nagy Szent Leó ünnepén a magyar prímás szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában. A szertartást követően pedig a pápa magánaudiencián fogadja a résztvevőket. Remélhetőleg a Szentatya is buzdító szavakkal segíti a további munkát. Tavaly Ferenc pápa megáldotta az Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét, amely azóta is folytatja zarándokútját Magyarországon és határainkon túl.

Alkalom Magyarország bemutatására

A magyar egyház Európának abba a részébe tartozik, ahol sokáig kommunizmus volt. A nyugati egyház területe ugyan, de már a keleti keresztények is régóta jelen vannak. A nyugati kultúra "perifériája", határzónája. Ez azt jelenti, hogy kitüntetett helyszíne a párbeszédnek, a különböző kultúrák találkozásának. Ezt kívánja kifejezni a novemberben, Esztergomban megrendezésre kerülő nemzetközi tudományos kongresszus, amelyet az eucharisztia sokoldalú megközelítésének szentelnek. Nem katolikus hitbuzgalmi programról van szó, hanem távolabbi előkészületről. Felszólal a zsidó egyetem volt rektora, vezető rabbi a széderestéről, valamint a zsidó családoknak a széderen kívüli, közös liturgikus étkezéseiről. Az eucharisztia keletkezésének ugyanis ez a háttere. Protestáns előadók arról beszélnek majd, hogy az ő közösségeikben milyen értelemben tisztelik az úrvacsorát. Evangélikus és református püspökök is jelen lesznek a felszólalók között. Három ortodox előadót is meghallgathatnak az érdeklődők, akik a moszkvai, a bukaresti és a konstantinápolyi pátriárkátus képviseletében tematikailag megosztva fognak beszélni az ortodox liturgikus és teológiai hagyományról. Ezután görökatolikusok, latin részről a katolikus előadások következnek. Erdő Péter bíboros kifejtette: ez a program nagyon erős biztatás lehet a magyar közönségnek, különösen a teológia iránt érdeklődőknek. Egyben megmutatja azt, hogy

“ az Eucharisztikus Kongresszus és maga az eucharisztia is inkább egyesítő, mintsem elválasztó erő ”

Sok még a teendő a kongresszusig

Most kezdődik az igazi marketing-munka, a vizuális megjelenítés üzeneteit igyekeznek egységes alakra hozni - magyarázta a Vatikáni Rádió hallgatóinak Erdő Péter bíboros. Ami a marketing-stratégiát illeti, a szeretet olyan gondolat, üzenet, amit minden felületen érdemes megjeleníteni. Rögzítik a kongresszus hetének órára és helyszínekre bontott programját. A helyszínek biztosítása mellett össze kell állítani az asszisztenciát, a zenei programot (kik fognak énekelni, milyen nyelven), milyen párhuzamos kultúreseményeket tartanak délutánonként. A legnagyobb számú résztvevőt váró rendezényeket úgy kell megszervezni, hogy azon a világ élvonalába tartozó zenészek, művészek, énekesek lépjenek föl, mert

“ cél és elvárás az, hogy a legjobbat nyújtsuk ”

Zajlik az kiállítások előkészítése, a múzeumok, színházak, koncerttermek, opera vezetőivel folynak a tanácskozások a repertoárról. A magyar főpásztor megjegyezte: fontos lenne, hogy a NEK honlapja is tovább fejlődjön, hogy már lehetőség legyen on line jegyvárlásra a jövő évi programokra. A turisztikai ügynökséggel együttműködve a szállásfoglalást is meg kell nyitni. A NEK titkársága előzetes körkérdést küldenek ki az egyházmegyés püspököknek a várható részvételi arányról. Tekintettel arra, hogy Magyarország szárazföldi ország, viszonylag olcsón is el lehet jutni vasúton vagy buszos kirándulás keretében nagyobb távolságról is. Ezért lehet, hogy nagyobb számban érkeznek majd fiatalok, akik adott esetben egy iskolai elszállásolásnak is örülnek - mindezeket a részleteket alaposan ki kell dolgozni.

Elsőáldozás a budapesti kongresszuson

A lelki előkészület intezíven zajlik országszerte, plébániai, egyházmegyei szinten egyaránt. Hosszú ideig tartó szentségimádásra, vagy akár 24 órás örökimádásra is lehetőség van, melyet lelkipásztori programok kísérnek. A csöndes imádságtól a művészi programokig többféle módon tudják a hívek kifejezni imádatukat. Zarándoklatok, előadássorozatok, a missziós kereszt érkezéséhez kapcsolódó programok közül választhatnak az érdeklődők, de kiállítások, liturgikus programok is elérhetők. Erdő Péter bíboros egy fontos lehetőségre is felhívta a figyelmet: aki a NEK nagy, nyitó szentmiséjén szeretne eldőáldozni, jelentkezzen. A jelentkezők összegyűjtése és felkészítése a plébániák feladata. Jó lenne már jövőre tudni egy hozzávetőleges számadatot az elsőáldozókról, akik az egyházmegye ajánlásával kapnak helyet a stadionban. Már készül számukra az elsőáldozási fehér ruha - ezek kiszabásához a plébániáktól várják az adatokat, méreteket. A nagyobb mennyiségben készülő fehér ingeket a kongresszus után hazavihetik a plébániákra, tehát szép fehér ministránsruhával látják el az egész országot. Azért is fontos ez a lehetőség, mert aki egy ilyen alkalommal válik elsőáldozóvá, az élete végéig meghatározó élményként emlékszik rá. Példaként említette Erdő Péter a Fülöp-szigeteken egy idős bíboros tanúságtételét, aki még a 30-as években a Manilai Eucharisztikus Kongresszuson volt elsőáldozó.

“ Ha tehát olyan élményt tudunk nyújtani az elsőáldozóknak, hogy még egy fél évszázad elteltével is emlékezni fognak, akkor az nagy kegyelem ”

- zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjúját a magyar prímás.

Gedő Ágnes - Vatikán