Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Egy misszionárius: „A helyi egyház most teszi meg az első lépéseket”Vissza a listához

2021. június 22.

Az afrikai kontinens sok országában a fiataloknak kevés perspektívájuk van. Foyában, Libéria egyik eldugott sarkában sem más a helyzet. „A környezet nehéz, kevés a munkalehetőség, de sok nagylelkű és készséges fiatal van” – írja Lorenzo Snider atya, a libériai Fehér Atyák missziós kongregáció tagja. A misszionárius másfél éve él Foyában, miután 8 évet élt Elefántcsontparton, majd 7 évig Olaszországban dolgozott. Saját magát „missziós növendéknek” nevezi, és elmeséli, hogy nem volt könnyű egy új nyelvet elsajátítani és megtanulni néhány kissi kifejezést. Ez a helyi nyelv, amit a körzetben és a szomszédos Guineában és Sierra Leonéban beszél kb. egymillió ember.
„Egy másik kultúrában találtam magam, egy új történelemben, egy helyi egyházban, ami az első lépéseit tette meg éppen, és mint külföldi missziós és papi növendék, felfedeztem, hogy lehetséges a saját határokat és tapasztalathiányokat átlépni, és segítséget kérni, együtt dolgozni, közösségben, az emberekkel” – mondja a misszionárius.
Lorenzo atya így folytatja: „a laikusok hozzá vannak szokva ahhoz, hogy részt vegyenek nem csak a döntési folyamatokban, hanem felelősségteljesen végzik feladataikat a közösségben és az evangelizációban. És jó látni bátor fiatalokat, akik készek áldozatokat hozni, hogy hozzájáruljanak hazájuk fejlődéséhez és ezt örömmel teszik.”
„Sok gyermek a missziónkban minden reggel 5-kor felkel, hogy elvégezze a házimunkákat, takarítanak, vizet és fát hoznak, mielőtt iskolába mennek 8-kor, és 13 óráig ott maradnak, néhányan közülük előző este óta nem is ettek semmit. Iskola után a földeken dolgoznak, hogy segítsék családjukat. És ezek még szerencsésnek mondhatják magukat, mert járhatnak iskolába.”
„Az esős évszak kezdetén sok embernek van munkája a földeken, elkezdik vetni a rizst, amely a tájék igazi gazdagsága. Képzetlen munkások napi két dollárért dolgoznak, egy tanár pedig boldog lehet, ha egy hónapban 60 dollárt keres. Van, aki megelégszik 15-20 dollárral.”

(Fides hírügynökség)