Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Don Bosco szalézi rendje a misszió alapításának 40 éves jubileumát ünnepli: „Egynek kell lennünk a néppel”Vissza a listához

2020. augusztus 03.

Peter Baquero, Kerema püspöke az ünnepi szentmisén beszédében felszólította a közösséget, hogy „méltányolják Isten jelenlétét Araimiriben,  és mindenekelőtt minden pasztorális, szociális és pedagógiai tevékenységükben Don Bosco tanaiból merítsenek”.
„Örömmel és hálával mondunk köszönetet az Úrnak az araimiri szalézi jelenlét négy évtizedének ajándékáért, odaadásáért és elkötelezettségéért” – mondja P. Dominic Kachira SDB az ünnepségen.
„A koronavírus járvány korlátozta az ünnepségek előkészületeit és a résztvevők számát” – tette hozzá P. Pankaj Xalxo SDB, egy szerzetesek által alapított iskola rektora. Carmencita Rodriguez missziós nővér nyomatékosan hangsúlyozta, hogy „a jubileum erősíti a missziós buzgalmat”. Hogy részt vehessen az ünnepségen, 7 órás utazást vállalt.
A jelenlévők között több szalézi pap is jelen volt, valamint laikus testvérek és szerzetesnők, diákok és a rendi család barátai.
1980-ban jöttek először szaléziak Araimiribe. Köztük volt Pater Valeriano Barbero, Pater Rolando Fernandez és Joseph Kramar. Pater Barbero a jubileum alkalmából arra emlékeztetett, hogy „egy szalézi se érezze magát idegennek, hanem váljon eggyé a néppel”. Ez azt jelenti, hogy fáradoznia kell az egység létrehozásán emberi, kulturális, lelki és pasztorális szempontból. Amikor megérkeztek Don Bosco szalézi szerzetesei, útnak indították képzési és evangelizációs munkájukat, sok önkéntes segítővel együtt dolgozva.
Az évek múltával sok intézmény jött létre, pl. Arimiriben egy továbbképző iskolát működtetnek, amit a családok nagyra értékelnek kiváló minőségű képzési kínálata miatt.
A szaléziak missziója, amelyet a térség lakói nagyon becsülnek, kiáll a szegényekért és kirekesztettekért is, valamint a szakmai képzésből is kiveszi részét. Több évtizedes sikeres munka után a szaléziak rektora, P. Ángel Fernández Artime hivatalosan megalapította a pápua új-guineai és salamon-szigeteki Boldog Philip Rinaldi altartományt Port Moresby-beli székhellyel.

(Fides hírügynökség)