Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Damó, az első kambodzsai jezsuitaVissza a listához

2023. augusztus 28.

Én már 20 évvel ezelőtt megismerhettem őt a kompong chami plébánián, amikor még tanultam a khmer nyelvet. Azóta, pár egyéb kötelezettség miatt távol egymástól, de sosem váltunk el igazából egymástól.
Amikor első missziómba mentem Prey Veng-be, ismét szerencsém volt őt magam mellett tudni önkéntesként a hétvégéken, amikor tanult a Phnom Penh-i  Royal University of Law and Economics-on, de csak a diploma után, 2006-ban határozta el, hogy Prey Veng-be jön, hogy teljes időben segítsen nekem missziós kalandomban.
Ott maradt egészen 2012-ig, aztán belépett a jezsuita noviciátusba a Fülöp-szigeteken. 2014-ben tette le első fogadalmát, és idén szentelte pappá mons. Olivier Schmitthaeusler, Phnom Penh apostoli vikáriusa, mons. Kike Figaredo, Battambang apostoli prefektusa és mons. Pierre Suon Hangly, Kompong Cham apostoli prefektusa, valamint 75 pap és 1500 hívő jelenlétében,  Battambang városában.
Mikor mellettem dolgozott, elment a legtávolabbi falvakba is, könyveket vitt oda, hogy a gyerekeket megtanítsa olvasni és egy jobb jövőt alapozzon meg nekik ezáltal.
Pár év után elkezdtük megálmodni első iskolánkat. Meg is valósult, Damó adta hozzá nevét és arcát. Csakhamar híre kelt az iskolának, és évek alatt fiatalok százait képeztük ki itt. Sőt, néhány év múlva, ennek az iskolának néhány volt tanulója lehetővé tette egy második, aztán egy harmadik, majd egy negyedik iskola megteremtését is, de mindez nem valósulhatott volna meg az ő első próbálkozása és sikere nélkül.
Valószínűleg az ő iskola és nevelés iránti szenvedélye az oka a jezsuitákhoz való közeledésének.
Ashley Evans SJ atya alakja is ugyanolyan meghatározó volt Damó végleges elhatározásában. Szeretek rá visszaemlékezni, mert, bár nincs már Kambodzsában, de nagyon sok energiát fektetett be ebbe az országba és iskolarendszerébe.
Köszönöm, Damó. Veled együtt dolgozni, azt jelentette, hogy ez a föld és az iskola, amit építettél, otthonná lett, számomra és mások számára is.
Most hogy pap vagy, kérem áldásodat, hogy mikor felveszem a miseruhát, mindig otthon érezzem magam benne.

Alberto Caccaro   kambodzsai PIME misszionárius

 

(asianews.it)