Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Banglades: az első PIME-misszionárius Dinajpur egyházmegyébőlVissza a listához

2023. szeptember 01.

Július 28-án a dinajpuri egyházmegye nagy örömmel fogadta a hírt, miszerint egyik gyermeke a PIME első helyi misszionáriusa lett. Sukhen Dulal Tigga diakónust pappá szentelte mons. Sebastian Tudu püspök. A szentelést a Xavéri Szent Ferenc katedrálisban tartották, kb. 1000 hívő jelenlétében, köztük szép számmal voltak papok és szerzetesnővérek. 29-én hálamisét tartott Tigga atya Rajarampur faluban.
A PIME misszionáriusok Bengálban 1855 óta működnek. Tigga atya, aki az oraon törzshöz tartozik, az első PIME-pap, aki Banglades egyik egyházmegyéjéből származik.
Dinajpur püspöke azt mondta, hogy büszke Tigga atyára: „Egy PIME misszionárius a mi egyházmegyénkből képviselni fogja azt a világban. Így a mi híveink is vele lesznek, amikor elmegy misszionáriusnak egy másik országba. Imáinkkal és szeretetünkkel támogatjuk őt”.
Az új pap 32 éves: „Amikor a suihari általános iskolába jártam, megfigyeltem a PIME misszionáriusok életét. Önzetlen életük arra ösztönzött engem, hogy én is misszionárius legyek. Így hát kifejeztem óhajomat Fabrizio Calegari atyának”.
Dulal visszaemlékezett apai nagynénje, Nomita Tigga nagy segítségére is. „Mivel családunk szegény volt, szüleim nem tudták fedezni a napi szükségleteinket. De nagynéném vállalta, hogy finanszírozza a mi tanulmányainkat. Nem ment férjhez, feláldozta életét értünk és engem bátorított, hogy legyek pap. Egyszerű és mások szolgálatára rendelt élete számomra az ihlet forrása lett”.
A papszentelés után Tigga atya visszatér Olaszországba, ahol első szolgálata a fiatalok missziós lelkesítése lesz. „Az olasz fiatalokkal megosztom a hitvallásomat” – magyarázta.
Banglades nagy többségben muzulmán ország, 165 millió lakosa van, a keresztények a lakosságnak csak 0,3%-át teszik ki. Tigga atya nagyszüleit a PIME misszionáriusok keresztelték meg, most az ő életútja a másik irányba megy. „Hajdan a PIME olasz papjai jöttek hozzánk hirdetni az evangéliumot, most én megyek hozzájuk misszionáriusként. Kérem áldásotokat és imáitokat” – így zárta beszédét.

 

(asianews.it)