Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Az evangélium hirdetése, oktatás, vallásközi párbeszéd Ashanti tartománybanVissza a listához

2023. május 15.

„Ashanti az egyik legerősebb és legbefolyásosabb prekoloniális állam Nyugat-Afrikában, amelynek fővárosa Kumasi” – mondja K. René D. Yao SMA atya.
Az Afrikai Missziók Társasága alapítása (1856) óta több missziót alapított Afrika különböző tájain, beleértve a ghánai Ashanti tartomány területét is.
„Az Afrikai Missziók Társasága működését ebben az antik népességben lehet látni evangelizációs és nevelési munkájukban – mondja az Accrában dolgozó misszionárius. Az atyák azért dolgoztak a térségben, hogy javítsanak az emberek életfeltételein és hogy elterjesszék a kereszténység üzenetét. Iskolákat és egészségügyi intézményeket hoztak létre.” Az egyik legszembetűnőbb eredmény P. Yao szerint a Szent Hubert szeminárium Kumasiban, amit 1948-ban alapítottak, hogy afrikai papokat képezzenek.
„Ebben a szemináriumban sok pap végzett, akik ma Afrika különböző részein teljesítenek szolgálatot.”
Figyelemre méltó volt az Afrikai Missziók Társasága tagjainak buzgalma a térségben, amellyel a vallásközi párbeszédet és együttműködést segítették.
„Megszilárdították a kapcsolatot más vallások vezetőivel és együtt dolgoztak különböző projekteken, amelyek hivatottak voltak elősegíteni a békét és a fejlődést.”
„Ami engem illet – fejezi be Yao atya -, most Accrában dolgozom egy projekten a siket emberek érdekében, de remélem, kiterjed majd misszióm Ghána más területeire is, beleértve Ashanti tartományt is.”
Ashanti tartományt a XVII. század végén alapították és addig növekedett, míg elfoglalta a mai Ghána nagy részét, és a közeli országok más részeit is. Kumasi volt a politikai és kulturális központ, és kulcsszerepet játszott a tartomány történetében. A város híres volt impozáns építészetéről, közte a nevezetes ”Arany székről”, amely az egységnek és a birodalom hatalmának a jelképe.
Ashanti népének jól fejlett kormányzati rendszere volt. Továbbá híresek voltak katonai jártasságukról, hadseregeiket félték a szomszédos államok.
Ez a nép ügyes volt a fémmegmunkálásban, a fonásban és más mesterségekben, ezenkívül jól kereskedett Nyugat-Afrika más országaival és azon túl is.

(Fides)