Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Antuan atya, egy török püspök az iskenderuni földrengés áldozataiértVissza a listához

2023. augusztus 31.

„A remény jele akarok lenni mindenki szolgálatára ebben a kicsi, de nagy kultúrákban gazdag egyházban” – mondta az új püspök.

Február 6-án a pusztító földrengés után össze kellett szednie a szétszóródott szentostyákat az iskenderuni katedrálisban a romok közül.
Ilgit atya püspöki kinevezése is azt mutatja, hogy Ferenc pápa figyelemmel kíséri a földrengés által sújtott közösséget. A lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozón is találkozni akart azokkal a fiatalokkal, akik onnan érkeztek, őket Antuan atya kísérte el. A pápának ez a mostani intézkedése a törökországi egyház számára történelmi esemény lett: Ilgit atya lett az első török származású püspök. Németországban született 1972-ben, muzulmán bevándorló családban. Fiatalon visszatért Törökországba, az ankarai Gazi Egyetemen tanult és diplomázott közgazdaságtanból.

A fővárosban élve tért át a katolicizmusra és keresztelkedett meg 1997-ben a Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz templomban; ezután jöttek a tanulmányok és a noviciátus, végül a papszentelés és az első szentmise bemutatása 2010-ben.
Püspökké való kinevezése meglepetés volt számára. „Épp akkor kaptam a hírt, amikor lelkigyakorlaton voltam Máltán. Nagy kegyelem, hogy akkor kaptam a püspöki kinevezést, mikor lelkigyakorlaton voltam: az egyház szolgálatát vállalom”.
„Isten tervei nagyobbak az emberek terveinél – folytatja Antuan atya -. Épp egy éve tettem le a Jézus Társasága negyedik fogadalmát, azt, hogy engedelmeskedem a pápának a missziók ügyében. Most éppen emiatt fogadtam el a püspöki kinevezést, tudván, hogy hazámban szükség van püspökökre, nővérekre, török papokra, szerzetesekre. Remélem, jól fogok szolgálni török püspökként. Segédpüspökként a vikariátus és az egész török egyház szolgálatára akarok lenni. Segíteni akarom Paolo püspököt és együtt reményt akarunk adni a földrengés által sújtott embereknek, fel akarjuk építeni a katedrálist és a házakat, segíteni akarunk a menekülteknek. Nagy munkát kell végeznünk egyetértésben, úgy érzem, beilleszkedem egy irgalmassági szolgálatba egész Törökországért.”
Visszaemlékezett az Ifjúsági Világtalálkozóra, amikor a pápa azt mondta: „Az Egyházban mindenki számára van hely. A török egyházban is van hely mindenki számára, s én egy leszek ezek közül: próbálok mindenki segítségére lenni. A török egyház kicsi, de gazdag nagy kultúrákban, nyelvekben, színekben és most van egy török püspök is, aki megpróbálja egyben tartani ezeket az alkotóelemeket”.
A saját kinevezéséről úgy beszél, mint „nagy remény jeléről,  a török fiatalok számára is. Egyikük püspök lett – zárja mondandóját -, ez a pápának a fiatalokba vetett bizalmát jelzi, egy olyan egyházban, amely mostanáig többségében külföldiekből állt”.

(asianews.it)