Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: „Aki tudja, hagyja itt, aki akarja, vegye el”: a bangkoki katolikus közösség közel áll a legszegényebbekhez, akiket a járvány sújtVissza a listához

2020. május 27.

A bangkoki Fatimai Szűzanya templom egy speciális szolgáltatást indított el az ételek szétosztására. „Aki adományozni akar élelmiszert, elhozza és leteszi, akinek pedig szüksége van rá, ingyen elviheti” – magyarázza Daniele Mazza atya, PIME misszionárius. „A kormány ad ugyan rizst és kis pénzt a rászoruló családoknak, de annyi a szükséget szenvedő ember! Mi, az egyház, próbálunk segítséget nyújtani a szegény családoknak”.
Ahogy a szerzetes meséli, plébániai fiatalok egy csoportja készítette elő és indította el ezt a kezdeményezést. A helyiség, amely ennek helyet ad, szemben van a templommal és nyitva áll mindenki előtt, függetlenül attól, hogy milyen vallású.
Thaiföldön a koronavírus elterjedésének helyzete nem olyan súlyos, mint más országokban. Mindazonáltal a szociális és gazdasági hatásait ugyanúgy észre lehet venni: „Mivel a turizmus le van állítva, sokan munka nélkül maradtak és a népesség nagy része számára aggodalmakra ad okot a helyzet” – jelenti ki Mazza atya.
A kormány által meghatározott normák figyelembevételével a thaiföldi egyháznak egy bizonyos időszakra fel kellett függesztenie a szentmiséket és egyéb nyilvános vallási tevékenységek folytatását. „Folytattuk a szentmisék celebrálását internetes közvetítéssel, és más imákat is, mint pl. rózsafüzér és keresztút. Minden vasárnap van rózsafüzér az angol nyelvű közösséggel zoom-on, amelyen kb. 40-50 család vesz részt” – meséli a misszionárius.
„Azt gondolom, hogy ez a tapasztalat megtanított minket arra, hogy milyen messze érezzük magunkat az Eucharisztiától és megnövelte a szentségek iránti szomjúságunkat”. „A járvány megtanít minket arra is, hogy ne tartsunk semmit magától értetődőnek, találjunk időt az Úrra és imádkozzunk együtt, mint egy nagy család”.
Thaiföldön a katolikus közösség a népesség 0,58%-át teszi ki, kb. 390 ezer hívővel és 524 templommal, valamint 662 pappal.  

 (Fides hírügynökség)