Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Afrikai Missziós Társaság: a lengyel tartomány befogad ukrán menekülteket Piwniczna Zdrójban és Borzęcin DużybanVissza a listához

2022. március 31.

Az Afrikai Missziós Társaság lengyel tartománya is segíteni akar a legmegfelelőbb módon. „Két házunk, az egyik Piwniczna Zdrójban, a másik az Afrikai Missziós Társaság központja Borzęcin Dużyban, megnyitotta ajtaját a háborús menekültek előtt” – mondja Grzegorz Kucharski atya, a rend lengyelországi tartományfőnöke. „A mostani intézményeinkben 110 embernek van hely, de ha szükség lesz rá, megemelhetjük a befogadóképességet a maximumig. Már 60 menekült van nálunk, közöttük sok különböző korú gyermek is. Ezeknek az embereknek nem csak tetőt akarunk adni a fejük fölé, hanem egy otthon melegét is, amelyben egy család tagjainak érezhetik magukat.”
Az erőszakos harcok és az ismétlődő támadások a civil lakosság ellen, valamint a civil lakóházak és infrastruktúrák masszív lerombolása ahhoz vezetett, hogy nők, gyermekek és öregek kivándorolnak a szomszédos országokba. „Ennek a jelentésnek a megírása idején” – teszi hozzá P. Kucharski – „Lengyelország mintegy két millió ukránt fogadott be azokból a városokból, amelyeket az orosz hadsereg folyamatosan bombáz. Mi ellátjuk őket mindennel, amire szükségük van, mert amikor sietve elhagyják a házukat, nem tudnak sokmindent magukkal vinni. És még egyszer: mi segíteni akarunk nekik, hogy gyermekeiket elküldjék a mi iskoláinkba, segítünk a nőknek munkát találni, hogy megbecsültnek érezzék magukat és egyszer a háború után a kezükben valamivel térhessenek vissza hazájukba”.
A misszionárius mindenkihez felhívást intéz, hogy járuljon hozzá a segítséghez: „Szükségünk van mindenki szolidaritására, hogy az élelmiszert, gázt, vizet, fűtést és áramot fizetni tudjuk, amelyeknek az ára az utolsó hónapokban a háború miatt megduplázódott”.

(Fides)