Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Advent időszaka a megbocsátásé és a békéé a koreai félszigetenVissza a listához

2022. november 29.

Ezt hangoztatták a világ minden tájáról a koreai katolikus egyetemre érkezett papok, tudósok, szerzetesek, katolikus teológusok a fórumon, melyet a koreai félsziget békéjéért rendeztek. A fórumot a Korea megbékéléséért létrehozott bizottság rendezte, mely a szöuli érsekségen belül működik. A koreai keresztények keresik az utat és módot, hogy elősegítsék a valódi békét a koreai félszigeten. „Arra vagyunk hívva, hogy keressük a szeretet és szolidaritás útjait a két Korea közötti kiengesztelődés és egység érdekében” – jelentették ki a résztvevők.
Peter Chung Soon-taick, OCD, Szöul érseke és Phenjan apostoli adminisztrátora, emlékeztetett: „Ennek a fórumnak a kezdete az volt, hogy visszaemlékeztünk Ferenc pápa látogatására 2014-ben, és a szentmisére, amit ő celebrált Myeongdong katedrálisában, amikor a Szentatya  imádkozott a koreai párbeszédért és javasolta, hogy adjunk humanitárius segélyt az észak-koreai testvéreknek”. Előadása végén Chung érsek azt kívánta, hogy „a fórum legyen egy alkalom arra, hogy megismételjük Ferenc pápa tanítását arról, hogy semmilyen politikai érdek vagy viszony nem tilthatja meg a vallásközi párbeszédet és eszmecserét”.
Alfred Xuereb érsek, Dél-Korea apostoli nunciusa, a gyülekezethez fordulva megjegyezte: „A Szentszék támogatja Koreát legmélyebb vágyaiban, kezdve a kiengesztelődés folyamatában és az egész koreai félsziget jólétében”.
Advent időszaka, ahogy a fórum résztvevői végezetül kijelentették, „készenlétben levő és aktív várakozás” ideje: ma, bár megmaradnak az összetűzés sebhelyei, a béke lehetséges a megbocsátáson és kiengesztelődésen keresztül, és ezek a vágányok, amiken Krisztus egyháza halad, akkor is, ha hosszú és nehéz az út. Az imában, az Ige megtestesüléséhez vezető időszakban, a koreai keresztények Assisi Szent Ferenc imáját valósítják meg: „Uram, tégy engem békéd eszközévé”.

(Fides)