Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Adjatok az éhezőknek. A ferences irgalom sarja az orosz tél zimankójábanVissza a listához

2022. december 02.

Ez az akció kilenc éve kezdődött, évente kétszer ismétlődik, húsvét és karácsony előtt. Aki csatlakozik a gyűjtéshez, annak legalább egy kilogramm tartós élelmiszert kell vinnie a moszkvai ferencesek kolostorához. Az összegyűlt élelmiszerek egy része ott marad a fővárosban, a többit elviszik Kalugába, Moszkvától kb. 200 km-re délre, ahol van egy másik ferences kolostor.
„Ez úgy kezdődött, hogy tapasztaltuk, hogy nőtt azok száma, akiknek nehézséget okoz beszerezni a mindennapit, azok között is, akik látogatják kolostorunkat, és azok között is, akik a közösségen kívül vannak” – meséli Piotr Karnialiuk OFM atya, a moszkvai Szent Ferenc kolostor gvárdiánja. „Így hát – teszi hozzá – elkezdtük szervezni a tartós élelmiszerek gyűjtését évente kétszer, húsvét és karácsony közeledtével, és a hírt szájról szájra terjesztettük, a közösségi médián keresztül”.
A kolostorhoz érkeznek a fővárosból és a szomszédos városokból is. Rizst, tésztát és konzerveket hoznak. A gyűjtési idő végén a felhalmozott árukat odaadják azoknak, akik megjelennek a moszkvai vagy kalugai kolostor kapujánál és ennivalót kérnek.
„Így segítve azt, akinek szüksége van a legalapvetőbb javakra, mi is megtapasztaljuk az ingyenesség csodáját és lépéseket teszünk az irgalmasság útján” – fűzi hozzá a gvárdián atya.
A rend oroszországi és kazahsztáni legújabb kori története a Szovjetunió felbomlása után kezdődött, amikor 1993-ban a ferenceseket idehívta Mons. Tadeusz Kondrusiewicz, az európai Oroszország akkori apostoli adminisztrátora. Kezdetben a barátok néhány lengyel tartományhoz tartoztak, 2001-ben pedig megszületett az Assisi Szent Ferenc Orosz Generalátus, ami 2019 óta magában foglalja Kazahsztánt is.
Jelenleg hat kolostor van, amelyekben 16 barát él, akik litván, szlovén, lengyel, fehérorosz és olasz nemzetiségűek. Van még három novícius is. Az irgalmasság cselekedetei mellett a ferencesek kulturális tevékenységet is végeznek, hála a ferences kiadónak, amely lefordított oroszra számtalan pápai dokumentumot és teológiai szöveget. Tavaly a hatodik általános káptalan újra választotta provinciálissá Dariusz Harasimowicz OFM atyát, aki több mint 26 éve misszionárius Oroszországban.

(Fides)