Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A társadalomban elfoglalt hely érdekében: misszionáriusok segítik a látássérült gyermekeketVissza a listához

2022. szeptember 15.

„Nem időt akartunk együtt eltölteni, hanem képzési lehetőségeket kínálni nekik, amik megfelelnek szükségleteiknek: a gyermekeknek közösen kell megtanulniuk valamit, ami segíthet nekik önállóvá válni” – magyarázza a misszionárius. „Egy vak ember sötétségben él, de ez nem azt jelenti, hogy állandóan rá van szorulva másokra, ő tud még erőfeszítéseket tenni, hogy fejlessze mobilitását és tud szakmát is tanulni.”
„Ez volt az első alkalom, hogy ilyesmit véghez vittek Dosso-ban, hosszú tervezés és előkészítés után” – folytatja a misszionárius – „korán elhoztuk a gyermekeket és a katolikus misszió egykori könyvtárában találkoztunk, amelynek nagy termei vannak, ezek megfeleltek szükségleteinknek. Bekaptunk néhány falatot, majd elkezdődtek a gyakorlatok és egyéb tevékenységek, amik egész délelőtt tartottak, majd ebéd után folytatódtak”. A dossoi polgármester is részt vett némely tevékenységben és kísérte a gyermekeket, miközben gyakorolták, hogyan kell a fehér bottal menni, tárgyakat felismerni, a városban eligazodni, és átmenni az úton. „Lelkesedtünk, mikor a polgármester a mi csoportunkkal együtt elmagyarázta az autósoknak a felemelt fehér bot jelentését és hogy kötelességük ilyenkor megállni. Azt mondta nekünk, hogy ezt a kézmozdulatot fel kell venni a közlekedési rendelkezések közé és hogy az autós iskolákban a tudatosságot szigorítani fogja”.
Ebben az összefüggésben Casamayor atya az ország intézményeihez is fordult és felszólította a kormányt, hogy diszkrimináció nélkül invesztáljon a vakok képzésébe. „Egy méltóságban és szabadságban töltött élet az alapvető cél, amit fiataljaink számára el akarunk érni.  Ezek az emberek, akik bizonyára a leghátrányosabb helyzetűekhez és kirekesztettekhez tartoznak ebben az országban, megérdemlik, hogy elfoglaljanak egy méltó és elismert helyet a társadalomban”.

(Fides)