Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A szaléziak missziója a fiatalok és szegény közösségek szolgálatábanVissza a listához

2021. november 19.

A szaléziak jelenléte Eitópiában ezekben a napokban került rivaldafénybe, mivel letartóztattak mintegy húsz helyi szerzetest, valamint Alberto Livoni-t, az önkéntesek hatvanéves olasz munkatársát. Őrizetbe vételük oka ismeretlen, valamint az is, hogy milyen intézkedéseket fognak még a hatóságok foganatosítani.
A szaléziak Etiópiában 1976 óta vannak jelen, amikor a szerzetesek elkezdtek foglalkozni a helyi gyermekekkel és fiatalokkal, emberi, kulturális, szakmai és gazdasági forrásaikat felhasználva az emberek javára.
„A szaléziak ott voltak az éhínség idején, ami Etiópiát 1983-85 között sújtotta, és 4 millió ember halálát okozta” – mondják a szerzeteseket ismerő emberek – „és ma is ott vannak a Covid-19 járvány idején, a sáskainvázió okozta éhínség idején és az alultápláltság által fenyegetett emberéletek megmentésekor”.
Négy missziójuk van, amelyek szegény, erőszak és bántalmazás által sújtott gyerekekkel és fiatalokkal foglalkoznak.
„Emberek ezreinek adományai segítségével gyermekek ezreit tudták befogadni a Don Bosco szalézi házakba, akik járhattak a szaléziak óvodájába és iskolájába. Sok utcagyerek kapott szakmai képzést, egy jövőt, amiben hihet, valamint munkát saját országában.”
1998 óta a helyi misszionáriusokat segítik a VIS munkatársai is. Tigray-ban, ahol heves polgárháború dúlt, elindult a WASH projekt (Water and Sanitation), amelynek célja, hogy javítsák az ivóvízhez, az alapvető szaniterberendezésekhez való hozzáférést, valamint garantálják az élelmiszerbiztonságot.
A VIS tevékenyen működik közre a ki-és továbbképzésben is. A szaléziak szakiskoláiban tanfolyamokat tartanak grafika, nyomdászat, varrás, élelmiszerkészítés, fafeldolgozás, műszerészet, bőrárukészítés, építészet tárgykörökben.  
„Az az első feladat, hogy méretre szabott jövőt készítsünk a fiataloknak és a legelhanyagoltabb közösségeknek. Egy esélyekkel teli jövőt és a szociális hálóba való beilleszkedést, egy elérhető jövőt azok számára, akik szegénységben és kirekesztettségben éltek eddig. Eziránt a szellemi és szociális megbízatás iránt érzik magukat elkötelezve Don Bosco szalézi szerzetesei. Ennek a feladatnak szenteljük összes erőnket és energiánkat.”

(Fides hírügynökség)