Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A spiritánusok rendtartománya: „Első evangelizáció városi és falusi vidékeken”Vissza a listához

2022. augusztus 30.

„A spiritánus misszionáriusok elkötelezik magukat a Közép-afrikai Köztársaságban a szívek gyógyítása és az emberek hétköznapi életének újra építése mellett, azáltal, hogy egészében hirdetik és megélik az evangéliumot. A kisszámú források és eszközök ellenére megpróbálják az emberek életét szellemi, pedagógiai, anyagi és egészségügyi szempontból újra felépíteni. Elkötelezik magukat a fiatalok képzésében és támogatásában is,  táborokat és szemináriumokat szerveznek a békére és együttélésre való nevelés céljából” – mondja William Doctor atya, a Szentlélek Kongregáció (spiritánusok) tartományfőnöke Közép-Afrikában, egy videoüzenetében, amelyben az afrikai országban meglévő missziós elkötelezettségükről, és a kihívásokról beszél, amelyekkel a szerzetesek nap mint nap szembesülnek.  
A spiritánusok első csoportja 1894-ben érkezett Közép-Afrikába Prosper Augouard püspök kezdeményezésére, aki akkoriban felelős volt a kongói francia rendtartományért.
Ma a rendtagok 29-en vannak, a Bangui főegyházmegyében, valamint a Mbaïki, Bangassou és Alindao egyházmegyékben tevékenykednek.
„A spiritánusok missziós munkája Közép-Afrikában teljes egészében megfelel a kongregáció karizmájának: első evangelizáció a városi és falusi vidékeken, a peremvidékeken, ahol mindenekelőtt a legszegényebbekkel törődnek a misszionáriusok”.
A spiritánusok alapvetően hozzájárultak a katolikus egyház alapításához és megszilárdításához a Közép-afrikai Köztársaságban: „A rendtartomány sokat tett a plébánián kívüli missziós állomások berendezéséért képzési és egészségügyi intézményeken keresztül, több iskolát alapított, valamint egy központot, ahol utcagyerekeknek nyújt támogatást, iskolai képzést és újra beilleszkedést” – mondja a misszionárius.
„Az országban uralkodó válságos helyzet ellenére provinciánk fogad hivatásokat és diákokat, akik más területekről jönnek missziós képzésre. Itt misszionáriusok, fiatal rendtagok és szeminaristák dolgoznak hitoktatás, fiatalok buzdítása, evangelizáció és karitatív tevékenységek terén”.
„Még sok dolgunk van” – mondja végezetül, „nagyon fontos, hogy figyeljünk a fiatalokra, akik a képzésben vannak, a helyi emberek félénk, de bátorító pozitív reakcióira, akiket támogatnunk kell.”

(Fides)