Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A muzulmán közösség imádkozik egy karácsonykor elhunyt katolikus szerzetesnőértVissza a listához

2022. január 05.

„Minden hermeli hiányolja őt mint a jámborság, felebaráti szeretet és tisztaság jelképét” – áll egy transzparensen, amit a mecsetnegyedhez vezető úton húztak fel, hogy kifejezzék Barbara nővérnek a köszönetüket és lelkét „Isten irgalmának” ajánlják.
A gyászünnepségen „Barbara nővér rendtársai fogadták a helyi közösség magasrangú tagjainak részvétnyilvánítását. A polgármester is megköszönte a nővérek jelenlétét a tartományban és emlékezett arra, hogy diszkrét munkájuk egész életét végigkísérte gyermekkora óta.
Barbara nővérért a muzulmánok elmondták az Al-Fātiḥa-t, az „irgalmas és kegyelmes” Istenhez való könyörgést, a Korán első szúráját. Minden jelenlévőt megkínáltak a hagyományos nem édesített kávéval, ahogy a libanoni keresztény és muzulmán közösségekben részvétnyilvánításnál szokásos.
Ez a gyászszertartás megint megmutatta az egyedüli és csendes apostoli munka gyümölcseit, amelyet annyi szerzetesnő végez a Közel-Kelet népeinek mindennapi életében.
Az Egyiptomból származó Barbara Kassab nővér egész életét azzal töltötte, hogy jót tett keresztény és muzulmán testvéreivel egy olyan országban, amely számos belső konfliktustól vérzik és időnként szét is szakadt.
A gyászjelentésben kifejezik köszönetüket Barbara és nővértársai jelenlétéért, akik „nehéz napjainkban” vigaszt nyújtanak és „fénylő jelet jelentenek gyakran sötét világunkban”.
Mielőtt Hermelben megnyitották házukat, a nővérek a főként keresztények által lakott Ras Baalbek nevű faluban telepedtek le. A libanoni konfliktus idején a környék fiataljai számára ez a ház a béke és harmonikus együttélés szigete volt. A hermeli kolostor melletti földön a nővérek olajfákat, szőlőt, hüvelyeseket és gyümölcsfákat termesztenek.
Amikor 2017-ben dzsihadisták betörtek a Beqa’a völgybe, a polgármester a nővéreket azonnal elvitte magához és személyes védelme alá helyezte őket.
A nővérek muzulmán szomszédai őrt álltak a kolostor előtt és vártak a visszatérésükre. Amikor visszatértek, kérték őket, hogy ne menjenek el. Ily módon töltötték be továbbra is missziós és szemlélődő hivatásukat és napi cselekedeteikkel tanúságot tesznek Jézus jelenlétéről és szeretetéről a muzulmánok között.

(Fides)