Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A következő szinódus főszereplői a fiatalok lesznekVissza a listához

2017. április 10.

Virágvasárnap, az egyházmegyei ifjúsági világnap vigíliáján Ferenc pápa a legősibb római Mária Bazilikában, a Salus Populi Romani, a Római Nép Üdvössége kegyképe előtt imádkozott Róma és Lazio tartomány fiataljaival, megkezdve a 2018-ban esedékes szinódus és a 2019-es panamai Ifjúsági Világtalálkozó felé vezető utat.

Ferenc pápát mélyen meghatotta Maria Lisa, fiatal szerzetesnő és a 2002-es földrengés óta kerekes kocsin élő Pompeo tanúságtétele. Így félretette homíliája előre leírt szövegét és rögtönzött beszédben válaszolt a fiataloknak. Hangsúlyozta: ez a mai este kettős kezdetet jelent: megkezdjük a szinódus felé vezető utat, amelynek hosszú neve van: „A fiatalok, a hit és a hivatástisztázás” – röviden és érthetőbben „a fiatalok szinódusa”. A másik kezdet pedig a Panama felé vezető út – mondta a pápa, köszöntve José Domingo Ulloa Mendieta érseket, a panamai főegyházmegye főpásztorát.

A fiatalok az egyház tavasza

„Meghallgattuk az evangéliumot, imádkoztunk, énekeltünk; virágokat hoztunk a Szűzanyának; elhoztuk a keresztet, amely Krakkóból érkezett, és amelyet vasárnap átvesznek a panamai fiatalok”. Krakkóból Panamába; és közben lesz a szinódus – mondta a pápa, hangsúlyozva: Egy szinódus, amelyből egy fiatal se érezze magát kizárva! „Csináljunk egy szinódust a katolikus fiatalok számára...” a fiataloknak, akik katolikus társulatokhoz tartoznak...” Nem! Ez a szinódus minden fiatalé. A fiatalok a főszereplők – mondta a pápa, szokásához híven feltéve egy képzeletbeli beszédpartner kérdéseit: ’ez a szinódus azoké a fiataloké is lesz, akiknek langyos a hitük, akik eltávolodtak az egyháztól, akik ateistának érzik magukat?’ A kérdésekre a pápa és vele együtt a fiatalok igennel válaszoltak. „Ez a fiatalok szinódusa és mi mindnyájan kölcsönösen meg akarjuk hallgatni egymást. Minden fiatalnak van mondanivalója a többiek számára, a felnőttek, a papok, a szerzetesnők, a püspökök, a pápa számára. Mindnyájunknak szükségünk van rá, hogy meghallgassunk benneteket!” – mondta a pápa.

A világ csak akkor változhat meg, ha a fiatalok a jövőbe tekintve haladnak előre

A pápa megismételte a krakkói világtalálkozón mondott szavait: csúnya látvány egy 20 éves korában már nyugdíjba vonult fiatal, csakúgy, mint aki életét a díványon éli le. Ezzel szemben olyan fiatalokra van szükség, akik úton vannak, akik előre haladnak, egymás mellett, a jövőbe tekintve! A Szentatya utalt az evangéliumi szakaszra (vö. Lk 1,39-45), amikor Mária „sietve” elment idős unokanővéréhez, aki gyermeket várt és segítségre volt szüksége. A mai világnak szüksége van olyan fiatalokra, akik „sietve” kelnek útra, nem fáradnak el. Olyan fiatalokra, akik érzik, hogy az élet küldetést kínál fel számukra.

A mai fiatalok drámája, hogy gyakran leselejtezik őket – ez tűrhetetlen

A mai világ egyik drámája, a mai fiatalok drámája, hogy gyakran leselejtezik őket. Nincs munkájuk, nincsenek követendő eszményképeik, hiányzik az oktatás, az integráció... Sok fiatalnak menekülnie kell, el kell vándorolnia más vidékekre... A fiatalok ma – nehéz ezt kimondani – de leselejtezendő anyagok. És ezt nem tűrhetjük! Azért kell ezt a szinódust megtartanunk, hogy kimondjuk: „Mi, fiatalok itt vagyunk! És elmegyünk Panamába, hogy elmondjuk: „Mi, fiatalok itt vagyunk, úton vagyunk, haladunk. Nem akarunk leselejtezés tárgya lenni! Úton vagyunk, haladunk a szinódus és Panama felé. Ez egy kockázatos út; de ha egy fiatal nem kockáztat, akkor már megöregedett. És nekünk kockáztatnunk kell – szögezte le a pápa. Nektek, fiataloknak kockáztatnotok kell az életben. Ma kell előkészítenetek a jövőt. A jövő a kezetekben van. A szinóduson az egész egyház meg akarja hallgatni a fiatalokat. Az egyháznak ma nagy szüksége van a tavaszra és a tavasz a fiatalok évszaka.

Az értelem, a szív és a kezek együttes nyelvezetére van szükség

A pápa arra kérte még a fiatalokat, hogy ezt a szinódus és Panama felé vezető utat örömmel tegyék meg, bátran, félelem, szégyenérzet nélkül. Lássák meg a mindennapok szépségét. Használják az értelem, a szív és a kéz hármas nyelvezetét. Arra figyelmeztette őket, hogy a szinódus nem egyfajta „beszélőszoba”, a Világifjúsági Találkozó nem egy cirkusz, egy szép ünnep, és utána „sziasztok”. Nem, konkrét események. Az élet ugyanis konkrét dolgokat kér tőlünk. „Ebben a cseppfolyós kultúrában konkrét dolgokra van szükség, ez pedig a ti hivatásotok” – mondta Ferenc pápa, majd a következő küldetéssel bízta meg a fiatalokat: beszélgessenek az idősekkel. „De ez unalmas, mindig ugyanazt mondják”. Nem. Hallgassátok meg az időseket, valósítsátok meg álmaikat, tegyétek konkréttá próféciáikat. Ez a ti küldetésetek, ez az a küldetés, amit ma az egyház kér tőletek.

Panamában a pápa megkérdezi majd, hogy beszéltetek-e az idősekkel

Nem tudom, hogy én leszek-e, de ott lesz a pápa Panamában. Felteszi majd nektek a kérdést: „Beszéltetek az idősekkel? Átalakítottátok álmaikat konkrét próféciává?” Ez a ti feladatotok. Az Úr áldjon meg benneteket. Imádkozzatok értem és készüljünk együtt a szinódusra és Panamára –fejezte be a fiatalokhoz intézett beszédét a Virágvasárnap vigíliáján megtartott imavirrasztáson Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió