Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A kazahsztáni, kirgizisztáni és üzbegisztáni gyerekek a főszereplői azoknak a projekteknek, amelyeket a „csillagénekesek” támogatnakVissza a listához

2021. december 10.

„A különböző fogyatékossággal élő gyermekek különösen komplikált helyzetben vannak, nem járhatnak állami iskolába, és nincs más iskola, ami nekik való lenne. Másik probléma, hogy nincs megfelelő tevékenység iskola után vagy a nyári vakáció alatt. A gyerekek nagy része az utcán végzi. A másik probléma, hogy a szülők egy részének nincs munkája, ezért kivándorolnak vagy külföldre mennek dolgozni. Ezért a gyerekek magukra vannak hagyva” – mondja Monika Juszka nővér a lengyel Pápai Missziós Művektől.
A misszionáriusok ezekben az országokban vezetik a gyermekközpontokat és oratóriumokat, nyári táborokat szerveznek, és megpróbálnak a fogyatékos gyermekeknek képzést és szabadidős programokat nyújtani.
A lengyel csillagénekesek támogatják őket, akik plébániákon, öregek otthonában, kórházakban és sok más helyen látogatásukkal és énekükkel karácsony örömhírét hirdetik.
„Úgy készülnek erre a tevékenységre, hogy imádkoznak a missziókért és a misszionáriusokért, megismerik az ország földrajzát, és a világban élő többi  gyermek helyzetét. Így kezdik megtanulni a másokkal való törődést, megnyílni a szükséget szenvedők megsegítésére, és kiszélesíteni a saját horizontjukat  – magyarázza Monika Juszka nővér. – Jelentős ennek a felkészülésnek a folyamán a „missziós küldetés”, amit ezek a kis énekesek kapnak a plébániájukon”.
Múlt évben, a súlyos járványos helyzet ellenére, a csillagénekesek el tudták érni a híveket számos különböző módon (online is), és erőfeszítéseik gyümölcse hozzájárult kb. 54 különböző projekt támogatásához, amelyek 9 ország (Burundi, Madagaszkár, Marokkó, Nigéria, Tanzánia, Kazahsztán, India, Pakisztán, Üzbegisztán) gyermekei oktatása és egészsége javára készült.

(Fides)