Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A kármeliták 50 éves jelenléte megvalósítja Szent Teréz nagy álmát: az afrikai missziókatVissza a listához

2021. december 29.

„Az afrikai missziók Avilai Szent Teréz nagy vágya voltak” – hangsúlyozza Federico atya, emlékeztetve szavaira: „Be akarom járni a földet és hirdetni az Evangéliumot”, ami mint egy mottó, fémjelzi ezt a jubileumot. Nem sokkal halála előtt 5 sarutlan kármelita misszionárius indult el Lisszabonból Kongó partjai felé. Sajnos egy viharban hajótörést szenvedtek és mind meghaltak. Voltak más sikertelen kísérletek, és csak a gyarmatosítás időszakában sikerült a Kármelnek fekete Afrikában gyökeret vernie. Az elsők nem férfi szerzetesek voltak, hanem szerzetesnők, 1934-ben Kongóban. 1956-ban megérkeztek a férfi szerzetesek is. Aztán a Kármel elterjedt az egész kontinensen.
A bozoumi missziót a Szentlélek Kongregáció francia tagjai alapították 1929-ben, ők Közép-Afrika hithirdetői voltak.
A négy misszionárius, mikor megérkezett Bozoumba, megcsókolta a földet és aztán elkezdték megtanulni a helyi nyelvet, a sango-t, amin hirdetni fogják az evangéliumot.
„December 9-én összegyűltünk Bozoumban, hogy hálát adjunk Istennek – meséli Federico atya -, örömünk nagy volt, nem csak azért, mert sok hívő volt jelen, hanem azért is, mert van két új pap nálunk: Martial és Jeannot-Marie atyák. Azután Bouar-ba mentünk át, ahol az első 5 afrikai évemet töltöttem. Itt mérleget vontunk az elmúlt 50 évről és megterveztük a következő ötvenet szerzetestársainkkal együtt.”
„Első alkalommal töltöttem a karácsonyt Yoléban 75 szeminaristánkkal együtt. Advent minden péntekjén mértékletesebben étkeztek, hogy karácsony vigíliájának napján szét tudják osztani önfeláldozásuk gyümölcseit 250 szegény embernek: rizst, kávét, cukrot, cukorkákat és szappant. Aztán a szentmisén a legszebb énekek, az asztalon a legfinomabb ételek, a tűz körül a leghosszabb táncok, mert a Király köztünk van. Az első négy misszionárius nem is mert volna ekkorát álmodni, amikor 50 évvel ezelőtt megérkeztek volna ide, pont karácsony vigíliáján. Mégis az ő bátorságuk miatt valósulhatott meg az álmuk” – fejezi be mondandóját a kármelita misszionárius.
(Fides)