Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A karácsony az odafigyelés, párbeszéd, együtt sétálás, imádkozás a "Simbang Gabi"-valVissza a listához

2022. december 19.

A hagyományos “Simbang Gabi” (ami azt jelenti, hogy „éjszakai mise”, ahogy a kilenced kegyes szokását nevezik) kezdetén a püspök arra hívta a keresztények közösségét, hogy „menjünk együtt, Jézusban egyesülve, ahogy a tanítványai tették”.
Az „együtt járás” témája központi téma a kilencedben, amellyel karácsonyra készülnek a fülöp-szigeteki templomokban, amik megragadják az alkalmat arra, hogy megerősítsék „a közösséget az egyházon belül és a misszióban való részvételt: álmunk egy missziós egyház minden szavában, gondolatában, cselekedetében” – mondta a püspök.
Hermes Larry B. Sabud marista atya, Davao-ból, Mindanao szigetéről, kiemeli: „Krisztus azt tanítja nekünk, hogy lehetséges az élet párbeszédben. Tudatában vagyok annak, hogy folytatódik a párbeszédnek és a tőlem különböző személyekkel szembeni előítéletek elhagyásának folyamata. Nem fontos, mennyi idő kell ehhez. Ami fontos, az a folyamat, a személyes változás, ami az én életemben történik”.
„Mindanao – mondja a misszionárius – különböző kultúrájú, vallású és hagyományú emberekből áll. Meg vagyok győződve arról, hogy mi marista szerzetesek arra vagyunk hívva, hogy vallásközi és interkulturális párbeszéd légkörében és gyakorlatában éljünk és ezt segítsük elő. Karácsony megünneplésével hangsúlyozzuk az Istennel, felebarátunkkal és a teremtett világgal való mély kapcsolatunkat. Ezt tegyük úgy, hogy közeledjünk muzulmán testvéreinkhez. Velük együtt járva békében és harmóniában.”
A "Simbang Gabi” lelki gyakorlatának nagyon régi gyökerei vannak, és a fülöp-szigeteki spanyol uralom idejére nyúlik vissza, amikor a helyi munkások hajnal előtt indultak a mezőre. 1669-ben a spanyol misszionáriusok elkezdtek nekik szentmisét mondani a munka kezdete előtt.

(Fides)