Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A kalkuttai katedrális elindítja az „Élelem mindenkinek” c. projektetVissza a listához

2022. február 21.

140 adagot osztottak ki a környék szegényeinek, mindenféle hitbéli, kulturális, nyelvi megkülönböztetés nélkül. A kezdeményezés azt a célt tűzte ki, hogy a hét hat napján adnak tápláló ételt nélkülöző embereknek. Az ételt egy közösségi konyhában főzik, amit az AnnBandhu alapítvány tart fenn, és az élelmezési központokban osztják szét, a következő mottóval: „Élelem mindenkinek”.
A kezdeményezésben együttműködő szervezetek között van a „Betániai nővérek” kongregáció is, valamint számtalan plébániai hívő, és jóakaratú emberek, akik a katedrális környékén laknak.
A nélkülözők élelmezési segélyezési programját Franklin Menezes atya találta ki és indította el, a Legszentebb Rózsafüzér katedrális plébánosa. A város civil hatóságai kedvezően fogadták: Mahesh Kumar Sharma, helyi városi tanácsadó a kezdeményezést a következőképpen jellemezte: „Isten szolgálata a szegények táplálása útján”.
A helyi egyház így akart adni egy kis jelet, hogy hozzájárul az élelmezési biztonsághoz mindenki számára, avagy a lehetőséghez, hogy minden ember bizonyos lehessen afelől, hogy mindennap étkezhet szüksége szerint és ne éhezzen. Az indiai hívek aggódva figyelik az országban a helyzetet: a Global Hunger Index (GHI) szerint 2021-ben India lecsúszott a 101. helyre 116 ország közül. A 2020-as 94. helyről 7 helyet veszített és most olyan országok mögött van a szubkontinensen, mint Pakisztán, Banglades és Nepál. A Global Hunger Indexen megjelent jelentés szerint, amit együtt készített el az ír „Concern Worldwide” és a német „Welt Hunger Hilfe” ügynökség, az indiai éhségszint „aggasztó”.
A FAO által elterjesztett éhségről szóló jelentés, a "The State of Food Security and Nutrition in the World" szerint 2020-ban Indiában 189 millió ember alultáplált volt, ez a lakosság 14%-a. Az élelmezési bizonytalanság következtében a dokumentum szerint a termékeny korban lévő nők 51%-a vérszegény, az 5 év alatti gyermekek 35%-a satnya. A koronavírus-járvány csak rontott a helyzeten.
2021-ben az élelmezési világnapon Indiában a katolikus egyház különböző közösségei felvetették az ötletet, hogy hívjanak össze egy speciális „Élelmezési csúcstalálkozót”, arra hívva az egyházat, hogy aktívabban vállaljon részt abban, hogy mindenki számára biztosított legyen az élelem.

(Fides)