Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A hívek imádkoznak és megemlékeznek XVI. Benedek pápáról, a „szeretet pápájáról”Vissza a listához

2023. január 06.

„Megköszönöm mindannyiotoknak, akik imáikkal kísértétek őt és felajánlottatok különleges miseszándékokat az ő örök életre való átmeneteléért. Mindig szeretettel emlékezünk rá, főleg mi püspökök, akiket ő nevezett ki. Rá a ’szeretet pápájaként’ fogunk emlékezni. Pápaságát egy mélyen teológiai enciklikával kezdte, melynek címe: Deus Caritas Est” – írta Pablo Virgilio David püspök, a fülöp-szigeteki püspöki konferencia elnöke, és kérte a híveket, hogy imádkozzanak örök nyugodalmáért. A püspök megjegyezte, hogy XVI. Benedek pápa „élete utolsó éveit emeritus pápaként magányban és szemlélődésben töltötte, lelkileg támogatva az egyetemes egyházat és Ferenc pápát imáival segítve”.
Manilában Jose Advincula bíboros, a város érseke, egy különleges hálaimát vezetett az elhunyt emeritus pápáért december 31-én este, az újévi szentmise előtt a manilai székesegyházban. A manilai székesegyházban a Krisztus Király kápolnát, amelyben van egy XVI. Benedekről készült kép, elkészítették arra a célra, ha a hívek be akarnak térni oda imádkozni az elhunyt pápáért.
A különböző egyházmegyékben január első napjaiban gyászmisék és imavirrasztások voltak, amik egybegyűjtötték a hívek ezreit, így volt ez január 5-én a temetési szertartással egyidőben is, amit a Szent Péter téren tartottak.
A fülöp-szigeteki keresztények emlékeznek arra, hogy XVI. Benedek, ha nem is tudott elutazni a Fülöp-szigetekre pápasága idején, mindig a szívében hordozta a szigetvilág katolikusainak példamutató hitét.
Ezenkívül a fülöp-szigeteki keresztények örömmel emlékeznek honfitársuk, Pedro Calungsod 2012-es szentté avatására, aki hitoktató és mártír volt.
„Pedro Calungsod példája és bátor tanúságtétele buzdítsa a Fülöp-szigetek kedves híveit, hogy erős hittel hirdesse Isten Országát és szerezzen lelkeket Istennek” – mondta akkor XVI. Benedek a szentté avatási szentmise beszédében. Ezenkívül XVI. Benedek volt az, aki a Bíborosi kollégiumba felvette a két fülöp-szigeteki érseket, Gaudencio Rosalest és Luis Antonio Taglet.
A hagyaték, amit a fülöp-szigeteki hívek megőriznek szíveikben, nem más mint hogy „élő egyház legyünk”, ami „Istenen alapszik, emberré teszi a társadalmat és újra felfedezi az emberiség igaz egyetemleges sorsát”, ahogy XVI. Benedek mondta a fülöp-szigeteki püspököknek ad limina látogatásukon Rómában 2011-ben.

(Fides)