Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A hitoktatók: az afrikai evangelizáció főszereplőiVissza a listához

2021. május 12.

„Kevés szellemi és anyagi eszközzel, de annál több határozottsággal és hittel kísérik és viszik előre a hitoktatók testvéreik hitét és reménységét. Úgy gondolom, nélkülük az afrikai evangelizációnak nem lett volna akkora sikere, amekkora volt. Sajnos ha az afrikai evangelizáció „hőseiről” beszélünk, a hitoktatókról legtöbbször elfelejtkezünk a szerzetes misszionáriusok javára. Ők a történelem, az egyház, a papok és nővérek árnyékában maradnak. Nagyon gyakran az evangelizációnak ez az értékes forrása háttérbe szorult, amolyan mellékszerepet kapott.”
Zagore atya hangsúlyozza, hogy a történelem folyamán a hitoktatók a klerikalizmus első áldozatai voltak. „Mivel nem voltak papok, hősiességük és missziós elkötelezettségük valahogy el volt bagatellizálva.”
„Ezzel a dokumentummal – teszi hozzá a misszionárius – Ferenc pápa igazságot akar szolgáltatni a hit embereinek, akik életüket adták a missziónak, az evangelizációnak, az afrikai egyháznak és az egyetemes egyháznak, elismerve hitoktatói szolgálatukat mint egy hivatást az egyház életének középpontjában”.
„Nem véletlenül lettek hitoktatók, hanem bőkezűen válaszoltak Krisztus hívására, ahogy minden pap és szerzetes misszionárius is tette”.
„Reméljük, hogy egy afrikai hitoktató hivatását többé nem tekintik másodrangúnak a papi hivatással szemben. A hitoktatók hivatását mint hivatást  önmagában kell támogatni, és ehhez minden szükséges eszközt be kell vetni, hogy növekedjen ez az értékes ajándék, amit Isten maga ajánl fel gyermekeinek” – zárja mondandóját Zagore atya.

(Fides hírügynökség)