Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A dehoniánusok missziója: segítség és remény, Evangélium a legszegényebbeknekVissza a listához

2021. december 13.

"Ma a közösségünknek, amelyben papok és laikusok is vannak, több mint 70 tagja van. Mindenki azzal foglalkozik, hogy az embereknek befogadást, orvosi ellátást, tanítást, de legfőképpen segítséget és reményt nyújtsanak”. Ezt Yvon Mathieu atya, a dehoniánusok madagaszkári elöljárója mondja, amikor az afrikai országban végzett misszionáriusi teendőkről és a kihívásokról beszél, amelyekkel a szerzetesek naponta szembenéznek. „Nekünk az a fontos, hogy az emberek mellett legyünk – folytatja. A közösségünkben arra törekszünk, hogy összetett munkát végezzünk: evangelizáció és emberi támogatás. Megpróbáljuk a fiatalokat a közös munkára, a kölcsönös segítségre nevelni, így ösztönözve őket a gondolkodásra és hogy törekedjenek az önállóságra.”
Madagaszkár évek óta pusztító élelmiszerválságot él át, és az utóbbi 40 év legrosszabb aszályával néz szembe, amit homokviharok és sáskainváziók is fokoznak. „Az ország déli részén élő családok – mondja Yvon atya – az éhezéssel küszködnek, a gyerekek szinte éhen halnak. A népesség nagy része korábban a mezőgazdaságtól függött, kénytelen volt beköltözni a közeli városokba. Ehhez jött még a koronavírus-járvány, ami továbbra is tombol, és növeli a megszorításokat, ami a napról-napra élő emberek számára lassan elviselhetetlenné válik”.
A dehoniánusok nem csak a plébániákon működnek, a szakmai képzésben is részt vesznek: fenntartanak egy ácsmesterséget oktató iskolát, és vezetnek egy szabás-varrás tanfolyamot, melyen több mint száz lány vesz részt.  
Egyetemet is alapítottak: így lehetőséget adtak a szegény családból származó fiataloknak, hogy megismerkedjenek a kultúrával és a tudománnyal. Ezért jött létre 2000-ben az Athénée Saint Joseph (főiskola) Antsirabe-ban, amelyet 2018-ban követett egy másik Antsohihy-ban. Már több mint 1500 diákjuk van.
A fővárosban, Antananarivo-ban, létrehoztak egy iskolaközpontot, óvodától középiskoláig, amelybe ma több mint 1600 gyerek jár. Fianarantsoa városban, a dehoniánusok kisszemináriuma mellett megalapították a kollégiumot. „Az embereknek – fejezi be Yvon atya mondandóját – szükségük van arra, hogy segítsék, bátorítsák, lelkesítsék és támogassák őket, hogy lassan önállóvá váljanak. Mi nem bátortalanodunk el, és bízunk az Úrban, hogy segíti a missziós munkát.”

(Fides)