Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A Vatikán meghívást kapott a dél-koreai téli olimpiáraVissza a listához

2018. február 09.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alkalommal hívta meg hivatalosan a Szentszék küldöttségét, hogy vegyen részt a téli olimpiai játékok megnyitóján Phjongcshangban. A delegációt Melchor Sanchez de Toca prelátus, a Kultúra Pápai Tanácsának altitkára vezeti.

Egyedülálló jelképes értéket nyer a helyszín

„Phjongcshang néhány kilométerre található a két Koreát elválasztó határtól, amely a világ katonai szempontból legjobban védett határa. Egyedülálló jelképes értéket nyer a helyszín annak köszönhetően, hogy az észak- és dél-koreai sportolók közös bizottságban lesznek jelen. Ez az olimpiai fegyverszünet lehetővé teszi, hogy továbbra is reménykedjünk egy háborúktól mentes világban, a jelenleg folyamatban levő számos konfliktus ellenére” – jegyezte meg Melchor Sanchez de Toca prelátus.

A vatikáni sportolók mezének átadása

A barátság jeleként a Kultúra Pápai Tanácsának altitkára átadja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, a német Thomas Bach-nak és a koreai sportolóknak a vatikáni sportolók mezét. A szentszéki csapat a Szentszék alkalmazottaiból áll, akiket az Államtitkárság a Kultúra Pápai Tanácsa égisze alá rendelt. A csapat a szolidaritás és a barátság értékeit képviseli alapvető jellegzetességként. A „pápa atlétái” szeptemberben a „Via pacis” alkalmával együtt futottak a híres Makkabeus zsidó csapattal és a római iszlám közösség sportolóival. Márciusban pedig a Lutherstad Wittenberg német protestáns csapattal alkotnak testvériséget.

A vatikáni küldöttség az olimpiai ülésen is jelen lesz

A jelképes vatikáni képviselet első alkalommal vesz részt megfigyelői minőségben az olimpiai ülésen február 5-7. között. A szentszéki delegáció az olimpiai megnyitó ceremónián már jelen volt 2016-ban Rio de Janeiro-ban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjainak tanácskozása a mozgalom egyfajta közgyűlése, amelyen a sportvilág nagy témáit vitatják meg.

Tovább erősödik a baráti kapcsolat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Vatikán között

Eközben – bár vatikáni sportolók nem versenyeznek az Olimpián – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Szentszék közötti baráti és együttműködési kapcsolatok tovább folytatódnak különböző projektekben. Ezek közé tartozik az Ifjúsági Olimpia októberben Buenos Aires-ben.

Forrás: Vatikáni Rádió