Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A Tombura-Yambio egyházmegye megnyitja a papi szemináriumot minden tanuló számáraVissza a listához

2021. május 25.

Ahogy Eduardo Hijboro Kussala püspök elmondta, a szemináriumba a jövőben fiúkat és lányokat is felvesznek, vagyis olyan tanulókat is, akik nem készülnek papságra. Ezzel a helyi közösség gyermekei is hozzájuthatnak a magasabb szintű képzéshez.
„A Szent József nagyszeminárium egy félreeső helyen található, ahol hiányzik az alapvető infrastruktúra. A környéken nincsenek magasabb szintű iskolák, a szülőknek gyermekeiket Yambio városába vagy más helyekre kell vinniük iskolába” – magyarázza a püspök.
„Amikor 1995 és 2001 között fiatal pap voltam a Közép-afrikai köztársaságban” – meséli Eduardo Hijboro Kussala -, „megengedte az akkori püspök, hogy felvegyek fiú- és lánytanulókat is. Ezek az egykori tanulók ma közösségeikben csodálatos munkát végeznek”.
„Megnyitom szemináriumunk ajtaját, hogy minden felsőbb osztályba járó tanuló együtt tanulhasson szeminaristáinkkal. Ők követni fogják a már lefektetett szabályokat, előírásokat és teljesítik a követelményeket. Szilárdan meg vagyok győződve arról, hogy ez az egyik legnagyobb ajándék, amit az egyházmegye ennek a közösségnek adhat, amelyben a szeminárium van. A szülőknek nem kell többé gyermekeiket elküldeni otthonról, hogy lehetővé tegyenek számukra egy magasabb szintű iskolai képzést. Valóban eddig sok család arra volt kényszerítve, hogy lakást béreljenek gyermekeiknek, akik valahol máshol jártak iskolába, vagy rokonoknál kellett elhelyezni őket, ami megterheli a már amúgy is szűkös anyagi forrásokat, nem is beszélve a kockázatról, hogy egyedül hagyják a gyermekeket, és kiteszik őket a gyermekekkel való visszaélés veszélyeinek.”

(Fides hírügynökség)