Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A Szentszék diplomáciai kapcsolatot létesített MianmarralVissza a listához

2017. május 17.

1990 óta többször tárgyalt az ázsiai ország kormánya az apostoli delegátusokkal a diplomáciai kapcsolatok felvételéről, amelyet a mianmari parlament idén március 10-én egyhangúlag jóváhagyott – adja hírül az Osservatore Romano vatikáni napilap. Ezzel a Mianmari Államszövetség a 183. állam, amellyel a Szentszék diplomáciai kapcsolatokat ápol. Az ország evangelizálásának 500. évfordulójára 2014 novemberében rendezett ünnepségeken Ferenc pápa is elküldte képviselőjét, Osvaldo Gracias bombayi bíboros személyében. 

A katolikus egyház Mianmarban

Ma a katolikus egyház Mianmarban 16 egyházkerületre oszlik, a mandalayi, taunggyi és yangoni főegyházmegyék köré szerveződve. 23 püspök (köztük 6 nyugalmazott), 939 egyházmegyés és szerzetespap, 1398 női és férfi szerzetes szolgálja a közel 676 ezer hívőt. A világiak 90%-a a karen és kayah etnikai kisebbséghez tartozik, mely az összlakosság 1,3% százalékát teszi ki. Ezen kívül mintegy 2700 hitoktató működik Mianmarban, akik fontos szerepet töltenek be az evangelizálásban. Az egyházmegyék, a szerzetesi intézmények és kongregációk 91 kisebb egészségügyi központot működtetnek, 23 speciális nevelési központot. Emellett 2 lepraközpont, 7 idősek otthona, 204 árvaház, 199 óvoda fenntartásáért felelnek, de a mezőgazdaság fejlesztését szolgáló projektekben is részt vesznek.

Reménykeltő jövő a kereszténység számára

A katolikus közösség igyekszik elősegíteni a társadalom különböző tagjainak békés együttélését. A katolikus egyház jövője Mianmarban bőséges papi szerzetesi hivatásokra és sok fiatal hitoktatóra támaszkodik, mely reménykeltő a kereszténység fejlődése és elterjedése szempontjából.

Forrás: Vatikáni Rádió, Ansa